Названа небезпека цитрусових / pixabay.com

Як і багато фруктів, цитрусові вважаються корисними. Вони не містять жирів, в них мало калорій, зате багато корисних поживних речовин.

Однак незважаючи на наявність вітамінів й антиоксидантів, мандарини, клементини, апельсини, грейпфрути та інші плоди можуть шкодити здоров'ю, розповіли експерти "АіФ".

У м'якоті мандаринів та інших цитрусових у великій кількості містяться органічні кислоти. Наприклад, в клементинах на 100 м — від 50 мг аскорбінової кислоти, в грейпфрутах — близько 45 мг, в мандаринах уншиу — близько 30 мг, в мандаринах інших сортів — зазвичай менше 20 мг. Тому вживання таких фруктів може негативно позначитися на людях, у яких є проблеми з кислотністю шлунка. Від надмірного вживання цитрусових слід відмовитися людям з гастритом та гастроезофагеальну рефлюксну хворобу (ГЕРХ).

Відео дня

Читайте такожЕксперти визначили найкращі дієти для схуднення на 2020 рік

Індивідуальні реакції можуть відрізнятися. В основному можуть спостерігатися такі симптоми, як печія, відрижка і т. д. При зниженні або підвищенні кислотності шлункового соку можливий розвиток серйозних станів і погіршення загального самопочуття. Так, наприклад, підвищена кислотність шлунка може спровокувати розвиток ерозії, виразки шлунка.

Дієтологи також не рекомендують зловживати цитрусовими людям, що мають порушення регуляції вуглеводного обміну. Включення таких фруктів в меню повинне бути дуже раціональним і обережним.

Ці фрукти також можуть загострювати алергічні реакції. При алергії на цитрусові може розвиватися різна симптоматика. Найчастішим є розвиток шкірного свербежу, висипу, почервоніння шкіри, виникнення екземи, кропив'янки. Іноді може спостерігатися поява сльозотечі, набряку, гіперемії та свербежу кон'юнктиви очей. Якщо подібні реакції проявляються після вживання цитрусових, то від фруктів краще відмовитися, ніж приймати місцеві та системні антигістамінні та кортикостероїдні засоби.

Раніше лікар перерахувала продукти для боротьби з раком шлунка.