Ілюстрація / REUTERS

Сліди нового коронавірусу COVID-19 були виявлені в тілах пацієнтів, які вже видужали. Це змусило експертів у Китаї запідозрити, чи можуть ті, хто вже позбувся усіх симптомів, все одно заражати інших.

Як пише Newsweek, голова команди з боротьби проти епідемії COVID-19 у провінції Хубей Чжао Цзяньпін сказав, що деякі пацієнти після одужання від інфекції здавали тести на виявлення вірусів чи бактерій у їхніх тілах.

Читайте такожВчені виявили причину швидкого поширення коронавірусу COVID-19

Відео дня

Аналіз нуклеїнової кислоти виявляв, що COVID-19 все ще присутній у їхніх організмах. Чжао, який обіймає посаду спеціаліста клініки Тонджі в Ухані з респіраторних захворювань, не назвав кількість людей, у яких після одужання все одно знайшли вірус. Але він зауважив, що мазки з горла і носа пари в Канаді, які одужали, теж містили сліди небезпечного коронавірусу.

«Це небезпечно. Куди діти таких пацієнтів? Не можна їх відправити додому, тому що вони можуть бути заразними для інших. Але не можна їх залишати й в лікарнях, тому що ресурсів не так багато», - сказав китайський лікар.

Читайте такожЄвропарламент закликав персонал працювати з дому через коронавірус

Однак, професор Школи молекулярної й клітинної біології Університету Лідса Марк Гарріс сказав Newsweek, що не зустрічав у наукових роботах випадків, коли вірус лишався в тілі людей після одужання.

«Це певною мірою можливо, але навряд чи на високому рівні чи на довго. Інакше у цих людей повинні з’явитися симптоми. Нам потрібні надійні наукові докази, перш ніж ми зробимо якісь висновки», - сказав він.