Фото: ФАО

Кожна четверта дитина молодше п'яти років гине через забруднення повітря і води, пасивне куріння, відсутність санітарно-гігієнічних умов.

Читайте такожЮНІСЕФ: в Південному Судані через гостре виснаження страждає понад мільйон дітей

Про це попереджають експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). За даними досліджень, забруднення навколишнього середовища особливо небезпечно для дітей через такі чинники, як невелика маса тіла і нерозвинені дихальні шляхи. У них також ще не сформувалися внутрішні органи та імунна система. Причому неблагополучне навколишнє середовище впливає на здоров'я дитини, навіть коли вона ще перебуває в утробі матері. Найбільш поширені наслідки для дітей молодшого віку – діарея, малярія і пневмонія. Пневмонія може викликати хронічні респіраторні захворювання, а пасивне куріння підвищує ризик серцево-судинних захворювань, інсультів і раку.

Відео дня

У ВООЗ підкреслюють, що цим захворюванням можна запобігти, якщо вжити термінових заходів.

Читайте такожУ світі через забруднене повітря щорічно вмирає близько 3 мільйонів людей - ВООЗ

«Ми звертаємося з закликом до всіх людей: «Не забруднюйте наше майбутнє». Адже сьогодні в результаті забруднення повітря щорічно гине 1,7 млн. дітей в віці до п'яти років», - заявила представник ВООЗ Марія Нейра.

У першу чергу, експерти ВООЗ рекомендують забезпечити всі родини джерелами чистої енергії і надати їм можливість користуватися чистою водою.