Ілюстрація REUTERS

Найбільша тютюнова компанія у світі Phillip Morris International (PMI) закликала уряд Великобританії заборонити продаж горючих сигарет протягом найближчих десяти років. Як повідомляє The Guardian, з такою заявою виступив виконавчий директор компанії Яцек Ольчак.

Таким чином, PMI має намір стимулювати людей переходити на менш шкідливу альтернативу класичним горючим сигаретам - продукти зниженого ризику (Reduced Risk Products - RRP), які об'єднують електронні системи нагрівання тютюну, електронні сигарети, вейпи й снюс (жувальний тютюн).

Згідно з повідомленням, Ольчак сказав, що компанія "може представити світ без сигарет... і, насправді, чим раніше це станеться, тим краще для всіх". За його словами, із сигаретами слід поводитися так само, як і з бензиновими автомобілями, продаж яких має бути заборонений з 2030 року.

Відео дня

До слова, у разі, якщо ця ініціатива буде реалізована, компанії PMI доведеться відмовитися від власного бренду сигарет Marlboro, що випускається з 1924 року.

Читайте такожПерехід на електронні пристрої знижує показники CO в організмі курців – European Heart Journal

Як у Британії стимулюють перехід на RRP

Великобританія - прогресивна країна з використання електронних засобів заміщення як методу зниження ризиків для здоров'я курців.

В основі державної політики Британії закладено принцип Harm reduction(скорочення шкоди), який полягає у визначенні факторів ризику для здоров'я людей і заміні їх менш шкідливими альтернативами. Висновок про те, що продукти RRP дозволяють підвищити рівень громадського здоров'я, заснований на наукових дослідженнях, згідно з якими електронні системи доставки нікотину (електронні сигарети й системи для електричного нагрівання тютюну) на 95% менш небезпечні для здоров'я людей у порівнянні з класичними горючими сигаретами, оскільки виключають процес горіння, під час якого вивільняється близько 7 тисяч шкідливих хімічних сполук.

У регулюванні бездимних продуктів Великобританія використовує пропорційний підхід: менш шкідливі продукти обкладаються меншим податком і обмеженнями у порівнянні з класичними сигаретами, і навпаки. Держава підтримує перехід на електронні системи навіть шляхом реклами у громадських місцях.

За даними експерта в галузі тютюнового законодавства, колишнього керівника ASH UK, директора провідної британської організації по боротьбі з курінням Counterfactual Consulting - Клайва Бейтса, стимулюючи перехід курців на використання продуктів зниженого ризику держава отримує вигоду у вигляді поліпшення рівня громадського здоров'я. Так, завдяки переходу із сигарет на снюс (жувальний тютюн), у Швеції вдалося знизити рівень куріння до 5%, тоді як середній показник по ЄС становить 24%.

За словами Бейтса, вибір конкретної альтернативи курінню залежить від уподобань користувача, але експерт зазначив, що при відмові від куріння засоби електронного нагріву тютюну демонструють ефективність у два рази вищу у порівнянні з іншими методами - нікотиновою терапією, пластирами й жуйками.

Тим часом в українському парламенті лежить на розгляді одразу кілька законопроектів, якими пропонується зрівняти регулювання традиційних горючих сигарет і продуктів зниженого ризику. 

Як прокоментував цю законодавчу ініціативу Бейтс, українська влада може обрати неправильний шлях, оскільки в результаті зрівнювання сигарет з продуктами заміщення знищується конкуренція на тютюновому ринку, і користувачі позбавляються можливості дізнатися про менш шкідливу альтернативу класичному курінню. 

"Небезпека полягає в тому, що згідно з останніми законодавчими ініціативами українців фактично позбавляють можливості кинути палити. У сигаретах містяться токсичні гази, курці вдихають небезпечні продукти горіння, в той час як альтернативні продукти завдають значно меншої шкоди здоров'ю", - зазначив експерт.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2020 році від онкологічних захворювань у світі померли 10 мільйонів осіб. В Україні, згідно з даними Державної служби статистики, - понад 77 тисяч. Один з факторів ризику розвитку онкології -  куріння, на нього припадає 20% в статистиці смертності.