Лікарі досі не знають, як правильно лікувати від коронавірусу / REUTERS

Сьогодні Джефф Сідел живий. Він один з мільйонів людей, які одужали після COVID-19. Але якщо запитати його вдячну сім'ю чи навіть його лікарів про те, що врятувало йому життя, відповідь прозвучить похмуро.

"Ми не знаємо і, насправді лікарі теж", - каже його дружина Мерілу.

Читайте такожThe Atlantic: Коронавірус вже змінив людей назавждиПісля семи місяців пандемії лікарі на передовій у багатьох випадках стали експертами з лікування COVID-19. Але вони експерти, яким бракує головного і найбільш фундаментального інструменту в медицині - твердих доказів, на які вони могли б спиратися, приймаючи рішення. Про це пише New York Times.

Відео дня

Коли коронавірус з'явився в США в кінці січня, панували великі надії на швидкий прогрес. Всі думали, що вчені знайдуть спосіб лікувати людей з COVID-19 і розроблять вакцину, щоб зупинити його поширення. Сьогодні ж гонка вакцин досі триває. А відповіді на питання про те, як лікувати COVID-19, досі розмиті. Ефективність лише кількох препаратів була підтверджена доказами. А крім того існує величезна і хаотична купа інформації про те, що і від чого насправді допомагає.

 Терапевтичні режими в різних лікарнях різні. І більша частина методів лікування COVID-19 базується на здогадках. 

"Під час пандемії було так багато викликів. І, гадаю, в перший час люди не розуміли насправді, наскільки важливо почати широкі клінічні дослідження методів лікування. Ми так сильно зосередилися на вакцинах і надіях, що вони спрацюють. Ми не приділяли уваги випробуванням ліків й інших методів терапії", - сказав професор медицини Медичної школи Стенфордського університету Кевін Шулмен.

Джефф Сідел серед низки препаратів приймав також ліки від малярії під назвою гідроксихлорокін. Тепер його відкинули, тому що велике клінічне дослідження у Великій Британії виявило, що він не працює.

Читайте такожDie Zeit: Люди з надмірною вагою тяжко переносять COVID-19, медики пояснили причиниНаціональний інститут здоров'я США готується до запуску великого дослідження, яке формально перевірить різні дози розріджувачів крові. Ці препарати широко використовують для запобігання утворення кров'яних тромбів у хворих на COVID-19.

Кров'яну плазму людей, які вже одужали, на даний момент використали для лікування більше 60 тисяч пацієнтів з коронавірусом. Але досі немає точних доказів, які б підтвердили, що цей метод працює.

"Дуже шкода, що в нас немає таких даних, які б нам хотілося мати. Це підкреслює те, про що я говорю вже певний час: про важливість контрольованих випадкових випробувань із застосуванням плацебо. Тому що якби це було зроблено, у нас би були всі потрібні відповіді зараз. Більше того, вони були б у нас вже давно", - сказав директор Національного інституту алергії й інфекційних захворювань США доктор ентоні Фаучі.

Коронавірус в Україні і світі: що відомо в 18 серпня?