REUTERS

Коронавірус, який спричиняє COVID-19, може заражати й розмножуватися в клітинах людського кишечника. На це вказує нове дослідження.

Нідерландські вчені вважають, що це може пояснити, чому у людей, які заразилися небезпечним коронавірусом, інколи спостерігаються й гастроентерологічні симптоми, - пише Newsweek. Як виявилося, збудник може проникати й розмножуватися в людському кишечнику завдяки білку, який називають ангіотензинперетворювальним ферментом або ACE2. Він міститься як в дихальних шляхах, так і в системі травлення.

Читайте такожThe Guardian: Як мило вбиває коронавірус COVID-19, від якого немає ліків?

Відео дня

Свої висновки вчені зробили на основі результатів експерименту, під час якого вони поєднали вірус SARS-CoV-2 з клітинами з людського кишечника в лабораторних умовах. Після цього вони спостерігали за тим, що станеться. Через добу вірус проник в деякі клітини. Через 60 годин "кількість заражених клітин різко збільшилася".

Далі вчені перевірили, які гени були задіяні у клітинах з системи травлення за допомогою технології сиквенування РНК. Виявилося, що гени, які покликані чинити опір інфекціям, були активними. Під час свого дослідження вчені використали різні види кишкових клітин з різними рівнями вмісту ACE2, щоб перевірити, чи вплине це якось на процес зараження. Результати показали, що клітини все одно були вразливими до коронавірусу не залежно від рівня ACE2.

"Спостереження, які були проведені під час даного дослідження, доводять, що SARS-CoV-2 може розмножуватися в клітинах травного тракту. Однак, ми поки не знаємо, чи SARS-CoV-2 у кишечниках пацієнтів, хворих на COVID-19, відіграє велику роль у поширенні інфекції. Наші висновки говорять, що ми повинні вивчити таку можливість більш ретельно", - сказав вірусолог з Медичного центру Університету Еразма в Роттердамі Барт Гаагманс.

Читайте такожWashington Post: Лікарі помітили, що коронавірус нищить не лише легені

Вчені з Нідерландів не перші, хто взявся досліджувати, чи коронавірус впливає на інші частини тіла окрім дихальних шляхів. Минулого місяця результати дослідження, опубліковані в The American Journal of Gastroenterology, описували 206 пацієнтів з Китаю, у яких діарея була першим або єдиним симптомом COVID-19.

"Гадаю, головний меседж тут в тому, що COVID-19 - це не лише кашель", - сказав професор медицини й громадського здоров'я в медичному центрі Cedars-Sinai Бреннан Спігел.