Журналісти дійшли таких висновків після того, як поговорили з десятками науковцями з КНР та інших країн / ілюстрація REUTERS

Влада Китаю припиняє спроби оприлюднити інформацію або дані досліджень про походження коронавірусної інфекції COVID-19.

Про це йдеться в матеріалі Associated Press.

"Влада КНР побоюється оприлюднення інформації, яка може свідчити про їх недбалість у перешкоджанні поширенню інфекції", - зазначили автори матеріалу.

Відзначається, що співробітники агентства прийшли до таких висновків після того, як поговорили з десятками вченими з КНР та інших країн і ознайомилися з внутрішніми даними і документами влади.

"Китайський уряд жорстко контролює всі дослідження, що стосуються походження коронавірусу, припиняє деякі з них і активно підтримує альтернативні теорії щодо того, що його джерело може бути за межами Китаю", - зазначено в статті.

Читайте такожВ Ухані заражених COVID-19 могло бути в 10 разів більше - вчені

Як приклад журналісти наводять інформацію про те, що Пекін намагається перешкодити вченим і співробітникам ЗМІ отримати доступ до печер, де гніздяться кажани, від яких вірус нібито міг передатися людині. А у дослідників, які там працювали, нібито вилучили отримані зразки.

Поява COVID-19 у світі: 

  • Поширення коронавірусу почалося в кінці 2019 року. Його спалах був зафіксований на рибному ринку в китайському місті Ухань. Відтоді хвороба стрімко поширилася по всьому світу.
  • Президент США не раз заявляв, що відповідальність за поширення коронавірусу лежить на Китаї, який не попередив світ про небезпечну хворобу.
  • За даними на 30 грудня у світі від СOVID-19 померли 1786057 осіб. Всього підтверджено 81908887 випадків захворювання.