REUTERS

В переломний момент перегонів у розробці вакцини від коронавірусу перші результати випробування препарату від компанії Moderna на людях показали, що він викликає появу антитіл.

Як пише Business Insider, біотехнологічна компанія з Массачусетса опублікувала сьогодні результати реакції імунної системи людей на вакцину. Перші тести були зосереджені на перевірці безпеки. Видання зауважує, що хоч у добровольців після прийому вакцини й знаходили антитіла проти коронавірусу, це не означає, що вони не можуть заразитися ним.

Читайте такожУ ВООЗ розповіли, скільки років знадобиться, щоб взяти коронавірус під повний контроль (відео)

Відео дня

Винайдення ефективного профілактичного препарату проти COVID-19 стало глобальним пріоритетом у боротьбі з пандемією. Уряд США встановив амбітну мету закінчити цю роботу ще в 2020 році. Хоча зазвичай розробка вакцин триває кілька років. Випробування препарату від Moderna були проведені Національним інститутом здоров'я США. Сама біотехнологічна компанія планує скоро почати дослідження середнього рівня, а потім в липні перейти до завершального етапу перевірки своєї розробки. У Moderna сподіваються, що вакцина буде готова для надзвичайного використання вже восени. Якщо виконати такі плани вдасться, це буде безпрецедентна швидкість розробки вакцини в історії.

Вакцина-кандидат називається mRNA-1273. В її основі лежить технологія, яка використовує лише генетичний код вірусу. Традиційні вацини зазвичай містять його частини. У перших випробуваннях mRNA-1273 на людях брали участь 45 здорових добровольців віком від 18 до 55 років.

Читайте такожВ Ізраїлі провели випробування вакцини від коронавірусу на гризунах

Їм робили ін'єкції різної концентрації: 25 мікрограм, 100 мікрогам і 250 мікрограм.  При цьому, різні добровольці отримували дві ін'єкції конкретної концентрації. У всіх учасників з'явилися антитіла, які можна було легко виявити. У Moderna зауважують, що кількість антитіл залежала від концентрації ін'єкції.

Втім, вчені не можуть сказати точно, що добровольці тепер мають імунітет до коронавірусу. Адже наразі ніхто не знає, як багато антитіл повинно бути в організмі, щоб унеможливити зараження. Втім, у Moderna вважають, що ранні результати підтверджують правильність напрямку роботи.