Ілюстрація REUTERS

Пацієнти з COVID-19, у яких немає жодних симптомів, можуть переносити рівно таку ж кількість нового коронавірусу в своєму організмі, як і ті, в кого симптоми все ж є. Про це свідчить нове дослідження, проведене в Південній Кореї.

Як пише CNN, це пояснює, чому люди, які не відчувають проблем зі здоров'ям і не підозрюють про свою хворобу, все одно можуть поширювати коронавірус. Дослідження було опубліковане в журналі JAMA Internal Medicine. Воно містить дані про 303 пацієнтів з COVID-19, які перебували в ізоляції у центрі лікування в центральній частині Південної Кореї.

Читайте такожКількість підтверджених випадків коронавірусу в світі перевищила 19 мільйонів

Відео дня

Пацієнти - здебільшого молоді дорослі люди. Їхній середній вік становить 25 років. У 193 з них (або у 63,7%) під час ізоляції спостерігалися симптоми. У цей час у інших 110 людей хвороба проходила без симптомів. Лише у 19,1% пацієнтів, у яких спочатку симптомів не було, вони все ж з'явилися з часом. Решта 80% лишилися без симптомів впродовж всього періоду дослідження, яке тривало 24 дні.

У кожного з пацієнтів брали зразки з рота і носа. Вчені аналізували ці зразки, шукаючи РНК вірусу, щоб визначити вірусне навантаження. Таким чином, вчені визначали кількість часточок коронавірусу в організму учасників дослідження.

Таким чином з'ясувалося, що вірусне навантаження у випадку пацієнтів без симптомів було таким же, як і у тих, в кого вони все ж були.

Читайте такожNew York Times: Вчені знайшли причини появи смертельних випадків COVID-19

При цьому вчені помітили, що у людей без симптомів за час спостереження це навантаження скорочувалося повільніше, ніж у тих, в кого симптоми були спочатку або з'явилися згодом.

Автори дослідження все ж зауважили, що їхня робота хоч і дала певні пояснення, однак, була обмеженою. І для підтвердження її висновків потрібно провести додаткові більш масштабні спостереження.