Сон будь-якої тривалості був пов'язаний з підвищенням ризику смерті на 19% \ фото ua.depositphotos.com

Багато хто вважає, що прилягти вдень для сну нешкідливе заняття і навіть корисне для здоров'я. Однак китайські вчені спростовують це.

Читайте такожБагаті люди довше сплять ночами - дослідження

Відео дня

"Денний сон поширений у всьому світі і зазвичай вважається здоровою звичкою", - сказав автор дослідження доктор Чже Пань з медичного університету Гуанчжоу, Китай. - "Поширена думка, що денний сон покращує працездатність і протидіє негативним наслідкам недосипання. Наше дослідження ставить під сумнів ці широко поширені думки".

Попередні дослідження зв'язку між денним сном і смертю або серцево-судинними захворюваннями дали суперечливі результати. Крім того, не враховувалася тривалість нічного сну. У цьому дослідженні узагальнено наявні дані для оцінки взаємозв'язку між дрімотою і ризиком смерті від усіх причин і серцево-судинних захворювань. В аналіз було включено 313 651 учасник з більш ніж 20 досліджень. Спали вдень близько 39% учасників.

Аналіз показав, що тривалий сон (більше 60 хвилин) був пов'язаний з підвищеним на 30% ризиком смерті від усіх причин і на 34% більшою ймовірністю серцево-судинних захворювань у порівнянні з відсутністю денного сну. Коли брався до уваги нічний сон, тривалий сон був пов'язаний з підвищеним ризиком смерті тільки у тих, хто спав більше шести годин на добу, передає medikforum.

В цілому, сон будь-якої тривалості був пов'язаний з підвищенням ризику смерті на 19%. Зв'язок був більш виражений у жінок, у яких ймовірність смерті після денного сну була на 22% вище, ніж у тих, хто не спав, і у учасників старшого віку, у яких ризик збільшився на 17% під час сну.

Короткий сон (менше 60 хвилин) не був небезпечний для розвитку серцево-судинних захворювань. 

Доктор Пань сказав: "результати показують, що коротший сон (особливо менше 30-45 хвилин) може поліпшити здоров'я серця у людей, які погано сплять ночами".

Новини по темі: