Ілюстрація / REUTERS

Професійні хвороби не рідкість. У сучасному світі рамки між чоловічими і жіночими професіями починають стиратися, але тим не менш існують спеціальності, які займають переважно або жінки, або чоловіки.

Читайте такожГіподинамія вбиває набагато більше людей, ніж зайва вага

Зокрема, якщо говорити про «жіночі» професії, які не дуже корисні для здоров'я, то їх існує кілька. Причому це не завжди робота на шкідливому виробництві, а цілком, здавалося б, нешкідливі спеціальності, пише medikforum.

Відео дня

Вчителі

Викладачі в школах, вузах і коледжах часто жіночої статі. Думати, що ця робота не завдасть шкоди здоров'ю, нерозумно. Провокуючим зміни в організмі фактором тут стає стрес. Проблеми через учнів, батьків чинять негативний вплив на психічний стан учителя. А постійні навантаження на голос (людям цієї професії доводиться багато говорити) викликають ангіни, фарингіти, ларингіти. Тривалі розмови викликають всихання слизової, напруга зв'язок, послаблює захисні функції. У підсумку віруси з легкістю проникають в організм. З цими ж проблемами зі здоров'ям стикаються, наприклад, оператори кол-центрів, яким доводиться працювати з незадоволеними клієнтами і багато говорити.

Стюардеси

Борпроводницями мріє бути багато дівчат і навіть хлопці. Але романтики в цій професії менше, ніж шкоди для здоров'я. Галасливі пасажири викликають стреси, а зміни часових поясів порушують у людей цієї професії біологічні ритми. Додайте сюди різку зміну погодних умов в різних містах і країнах, перепади тиску на висоті, ненормований графік і постійне перебування на ногах і отримаєте максимум шкоди для стану здоров'я і самопочуття. Виникають захворювання нервової, ендокринної, травної та репродуктивної систем.

Офіціанти

До даної професії теж характерна шкода від спілкування з клієнтами (нерідко виникають стресові ситуації). Але є й інші чинники ризику. До них можна віднести носіння форми. Наприклад, часто офіціанти змушені працювати в незручному взутті або обтислому одязі. Також їм доводиться носити важкі таці з їжею і напоями, через що виникає серйозне навантаження на тендітні жіночі плечі.

Журналіст/співробітниця офісу

Сидяча робота і необхідність сидіти за комп'ютером не приводять ні до чого хорошого. І досить часто у жіночій професії бувають складності. Набір тексту викликає тунельний синдром, а від монітора псується зір. Навантаження на спину і нижні кінцівки колосальне, оскільки жінка повинна сидіти весь день на одному місці. Часом не рятують навіть зарядки і спорт вечорами.

Актриси

Нервова система представниць цієї жіночої професії знаходиться на межі. Актриси працюють не за графіком, постійні стреси, недоїдання, заробляючи гастрити і інші проблеми з травленням. Нерідко їм доводиться посилено працювати під час зйомок, проявляти небувалі фізичні навантаження, від чого може виникнути ймовірність травм, застуди, інші хвороби.