Штам "Омікрон" симптоми / фото REUTERS

Попри зусилля всього світу по боротьбі з коронавірусом, ВООЗ постійно реєструє нові штами хвороби. У листопаді була виявлена чергова мутація, яка викликає великі побоювання. Через високу швидкість передачі та тяжкість протікання у молодих людей штам коронавірусу "Омікрон" вважається дуже небезпечним.

Спалах штаму "Омікрон" зафіксовано в Південній Африці. За деякими відомостями, "Омікрон" здатний заражати щеплених і стійкий до вакцин. 

Штам коронавірусу "Омікрон" - що про нього відомо

Штам "Омікрон" має наукову назву B. 1.1.529. У спайк-білку штаму виявлено 32 нові мутації. Тяжкість захворювання, викликаного Омікроном, поки не встановлена. Захворювання також може протікати безсимптомно.

Відео дня

Поки що штам зафіксований в ПАР і в Європі, і часто зустрічається у молодих людей. Існуючі ПЛР-тести ефективно розпізнають "Омікрон". Є підстави припускати, що він може поширюватися швидше від "Дельти", в тому числі серед вакцинованих.

Симптоми штаму "Омікрон"

Точні симптоми штаму "Омікрон" поки мало вивчені, але вже можна визначити основні ознаки:

  1. сильна втома;
  2. висока температура;
  3. прискорене серцебиття;
  4. ломота в тілі.

За твердженнями Міністерства охорони здоров'я ПАР, новий штам переноситься досить легко. При цьому для нього не характерні втрата смаку і запаху.

Вас також можуть зацікавити новини: