ВМС України попередили спробу контрабанди морем / Facebook, ВМС ЗС України

Ракетний катер «Прилуки» за допомогою артилерійського попереджувального вогню примусив зупинитись судно під прапором Танзанії, що підозрювалось в перевезенні контрабанди.

Читайте такожКомандувач ВМС пояснив, чому кожна поява есмінця США в Чорному морі викликає у росіян паніку

Як повідомляє прес-служба ВМС України у Facebook, інцидент стався у перший день нового року. Військові у взаємодії з СБУ та ДПСУ припинили спробу контрабанди морем.  

Відео дня

Зазначається, що в останні години 2018 року у територіальних водах України було виявлено судно під прапором Танзанії, яке обґрунтовано підозрювалося в перевезенні незаконних вантажів. 

"Керуючись положеннями законодавства України, а також Конвенцій ООН з морського права та про боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів і психотропних речовин, з метою пошуку судна та подальшого стеження за його діями за розпорядженням командного центру ВМС ЗС України в море вийшов ракетний катер “Прилуки”, - йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що судно-порушник було виявлено технічними засобами спостереження на траверзі нп Курортне в межах територіальних вод України. На виклик воно не відповідало, тому катер розпочав його переслідування.

З’ясувавши безперспективність спроби втечі від військового катеру, корабель вийшов на зв'язок та був опитаний. Проте, судно-порушник вимоги зупинитися не виконало. 

"З метою примушення до припинення протиправних дій ракетний катер “Прилуки” відкрив попереджувальний вогонь з артилерійської установки по курсу судна, яке було зупинено та відконвойовано до порту Одеса", - повідомили у ВМС. 

Припинення незаконних дій іноземного судна в територіальних водах України здійснювалося за підтримки броньованих артилерійських катерів “Аккерман” та “Бердянськ” з доглядовою командою на борту. 

Нагадаємо, у відповідь на агресивні дії РФ Військово-морські сили України розгорнули сили й системно нарощують угруповання на Азовському морі.