СБУ веде розслідування у справі про спробу захоплення влади в Україні / facebook.com/SBULviv

Служба безпеки України (СБУ) веде розслідування у справі про спробу захоплення влади у зв'язку з проведенням в Празі Першого українського національного конгресу (ПНУК) у травні 2018 року. Про це йдеться в матеріалах судової справи, які опубліковані 2 січня в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Читайте такожУ Харкові суд відпустив сепаратистів, які захопили ОДА у 2014 році

Згідно з матеріалами справи, що з 24-го по 26 травня на конференції ПНУК в Празі (Чехія) було проголошено, що "Верховна Рада, Генпрокуратура України (включаючи військову прокуратуру) і МВС нелегітимні і є злочинними організаціями, а ПНУК – єдиний легітимний законодавчий орган влади України".

Відео дня

Учасники ПНУК оголосили про створення своєї судової гілки влади "Українського народного трибуналу" і власної спецслужби "Таємна екзекьюта", яка повинна відповідати за виконання вироків. При цьому всі члени конгресу повинні допомагати спецслужбі усувати політичних діячів.

Також було оголошено про створення Української народної армії (УНА) і низки парамілітарних структур. Завданням УНА є силове протистояння Нацгвардії і Нацполіції для повалення конституційного ладу.

За даними СБУ, УНА формує п'ять територіальних "легіонів". Найшвидше відбувається формування УНА "Центр", підрозділи якого діють на території Києва, Київської, Житомирської, Вінницької, Кіровоградської, Черкаської областей та міста Кременчука.

На сторінці ПНУК у Facebook говориться, що лідер ПНУК – Рустам Ташбаев.

Єдиним кандидатом в президенти України від ПНУК пропонували кандидатуру активіста Євромайдана Івана Бубенчика. Однак 1 листопада вони висловили йому недовіру.

У лютому 2016 року в інтерв'ю виданню Bird in Flight Бубенчик повідомив, що вранці 20 лютого 2014 року вбив з автомата Калашникова двох командирів "Беркута".

У квітні 2018 року Бубенчика затримали при спробі виїхати в Польщу і доставили в Печерський райсуд Києва. У Генеральній прокуратурі пояснили, що активіст підозрюється у вбивстві правоохоронця і військовослужбовця внутрішніх військ, а також у замаху на вбивство військовослужбовця. Звинувачення вимагало арешту підозрюваного.

Прокуратура зняла з Бубенчика підозру в умисному вбивстві і відкликала клопотання про арешт. У той же день йому повідомили про нову підозру – за ст. 348 (посягання на життя співробітника правоохоронного органу) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України.

Заступник генпрокурора України Анжела Стрижевська 24 квітня заявила, що об'єктивних доказів причетності Бубонця до вбивства силовиків у слідства немає.

У травні Бубонця відпустили на поруки позафракційних нардепів Олега Петренка та Андрія Денисенка. Активіста зобов'язали здати закордонний паспорт.