НП біля ТРЦ Ocean Plaza сталася через неправильно проведені гідравлічні випробування / фото УНІАН

Депутат Київради Володимир Левін вважає, що НП біля ТРЦ Ocean Plaza сталася через неправильно проведені гідравлічні випробування.

Про це він сказав у коментарі УНІАН.

«Випробування каже, що повинні дати подвійний тиск у труби. А в Радянському Союзі були нормативи ще й з приводу теплоносія, з яким потрібно давати навантаження... Я вважаю і майже впевнений, що у нас акти, які сьогодні робляться в Києві, підписуються щодо тиску, не потрапляють в той норматив, який необхідний», - сказав Левін.

Відео дня

Читайте такожПрорив труби біля Ocean Plaza: рятувальники показали вигляд зсередини ТЦ після аварії (фото)

Він зазначив, що тиск в мережах має бути строго відповідно до математичних розрахунків, інакше або не буде гарячої води в крані або тепла в батареях при низькому тиску, або труби через дуже сильний тиск не витримають.

За словами Левіна, у Києві немає поняття теплового балансу. Як сказав депутат Київради, "виходячи з кількості споживачів, необхідно розраховувати систему тиску в мережах".

«Тобто ми, проводячи випробування, занижуємо той норматив, який має бути, тому в нас при 4 градусах температури, коли немає перепаду температур, аварія біля Ocean Plaza. Можна відразу сказати, що випробування тиску в трубах було проведено неправильно. Нехай прокуратура перевіряє ці підписані документи і за фактом буде видно, що там було порушення», - заявив Левін.

На його думку, аварію спровокувало посилення тиску в трубопроводі, але випробування на цей тиск проведено не було насправді. «Ця НП сталася тому, що документи нібито є, але за фактом їх немає. Тому що ми б із цією аварією зіткнулися влітку, коли проводилися випробування, і влітку її усували», - підкреслив Левін.

Він також стверджує, що ТРЦ Ocean Plaza підключений до мереж із порушеннями.

Як повідомляв УНІАН, у Києві біля Либідської площі перекрито транспортний рух через прорив магістрального трубопроводу теплопостачання на вулиці Антоновича, 176, який стався ввечері 13 січня.

Гаряча вода потрапила на дорогу і підтопила перший поверх і підвальне приміщення ТРЦ Ocean Plaza.

За даними КМДА, трубопровід діаметром 1000 мм прокладений у 1987 році. Він обслуговує близько 3 тис. будівель.

У комунальному підприємстві «Київтеплоенерго» планують ліквідувати пошкодження до ранку 15 січня.

За фактом аварії відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 270-1 Кримінального кодексу України.