Наразі оголошено про підозру п'ятьом фігурантам / фото Нацполіції

Правоохоронці Тернопільщини затримали членів міжрегіональної злочинної групи, яка займалася підробкою документів із захисними голографічними елементами та в подальшому реалізовувала їх на території України.

Як повідомили УНІАН в секторі комунікацій Головного управління Національної поліції України в Тернопільській області, правоохоронці документували незаконну діяльність групи впродовж восьми місяців.

Згідно з повідомленням, зловмисники незаконно виготовляли посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, довіреність на право кермування автомобілем, паспорт України, ID-картки, дипломи про освіту, медичні довідки.

Відео дня

За даними поліції, організував бізнес уродженець Запоріжжя, який у власному будинку облаштував підпільний цех з виготовлення документів. У спільники він взяв ще сімох осіб, серед яких українці, представники ромської національності та Молдови.

Вартість підроблених документів складала 5–20 тис. грн.

За словами т.в.о. начальника Тернопільського управління департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України Олександра Мерени, група підробляла документи на високоякісній оргтехніці, використовуючи плівку з захисними голографічними елементами.

«Відрізнити підробку від оригінального документа було фактично неможливо», – стверджує Мерена.

Спільники працювали на території Тернопільської, Івано-Франківської, Волинської, Київської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської та Одеської областей. Переписку з клієнтами вони вели через соціальні мережі. Готові замовлення клієнти отримували через поштові відправлення і одразу розраховувалися за роботу.

Учора, 15 січня, працівники Тернопільського управління ДВБ НП України, управління стратегічних розслідувань, спільно з бійцями КОРД, слідчими управління в Тернопільській області під процесуальним керівництвом місцевої прокуратури Тернополя провели одночасно 34 обшуки в семи областях України, де працювали члени угруповання.

У ході спецоперації вилучили комп'ютерну техніку, голографічні взірці, пластикові картки, бланки, мобільні телефони та сім-картки. Опрацьовують оперативники і документи з переліком клієнтів-замовників.

Слідчі Тернопільського відділу поліції оголосили підозру п'ятьом фігурантам. Двом учасникам злочинного угруповання суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Щодо інших трьох ведуться судові слухання.

Усім підозрюваним інкримінують ч. 2 ст. 199 ККУ (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів за попередньою змовою групою осіб) та ч. 3 ст. 358 ККУ (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).