Представники незаконного збройного формування «самооборона Криму» погодилися звільнити Жофрійо в обмін на відзнятий матеріал / фото: поліція

Поліція встановила двох осіб, які у 2014 році в Криму організували викрадення та незаконно утримували оператора французького телеканалу «CANAL+» Девіда Жофрійо.

Читайте такожУ Харкові відомий сепаратист прийшов на акцію націоналістів – його відігнали зеленкою (фото)

Про це повідомляє Управління комунікації Національної поліції України з посиланням на начальника Головного управління Нацполіції в АР Крим та м. Севастополі Віталія Стрижака.

Відео дня

У 2014 році оператор Девід Жофрійо, який висвітлював події на окупованому півострові, під час відеозйомки захоплення бойовиками українських військових частин був викрадений. Представники незаконного збройного формування «самооборона Криму» погодилися звільнити Жофрійо в обмін на відзнятий матеріал.

Поліція провела ряд оперативно-розшукових заходів і встановила осіб, які організували викрадення та незаконно утримували іноземця. Правоохоронці з’ясували, що один зі зловмисників був командиром роти незаконного збройного формування, інший - його заступником.

фото: поліція

Також слідчі встановили, що фігуранти брали активну участь у захоплені півострова Крим. Зокрема, вони керували діями незаконно збройного формування під час захоплення адмінбудівлі Верховної Ради АР Крим та розгону проукраїнськи налаштованих громадян, внаслідок чого загинуло двоє осіб. Також фігуранти блокували та захоплювали будівлю Головного управління однієї з військових частин. За «зразкову службу» бойовики отримали медалі від представників окупаційної влади.

Крім того, за даними поліції, зловмисники брали активну участь в окупації території Луганської області у складі терористичної організації «ЛНР».

Фігурантам заочно оголошено підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України – ст.260 (Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) , ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ст.146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини). Їм загрожує до 15 років позбавлення волі. Вирішується питання про оголошення підозрюваних у розшук.

фото: поліція