Слідчі розповіли про колаборантів з Херсона / фото ДБР

Після звільнення Херсона про підозри повідомили вже 39 зрадникам і колаборантам, які пішли працювати на російських окупантів.

Як повідомила прес-служба Державного бюро розслідувань, більшість з них втекли разом з окупантами, але це не дасть їм змоги уникнути кримінальної відповідальності. До суду направили обвинувальні акти у 16 кримінальних провадженнях в рамках спеціального досудового розслідування.

Зазначається, що серед зрадників - 23 працівники органів Державної пенітенціарної служби України, у тому числі начальник ПВК №90, в.о. начальника та заступник начальника Херсонського СІЗО, вісім правоохоронців, два податківця, заступник Херсонського міського голови та інші. 

Відео дня

"Пенітенціарії після захоплення обласного центру зрадили присягу та добровільно погодились працювати на ворога. Від окупанта вони отримали керівні посади в "Управлении службы исполнения наказаний по Херсонской области", що увійшла до "Федеральной службы исполнения наказаний". Фігуранти виконували вказівки ворога та забезпечували роботу ворожої каральної виправної установи – тримали в камерах херсонських патріотів, схиляли до покори ув’язнених, агітували до співпраці із загарбником", - йдеться у повідомленні.

В ДБР поінформували, що після звільнення Херсона колишні правоохоронці втекли разом з військовими РФ та переховуються на тимчасово окупованій лівобережній частині Херсонщини. Їм інкримінують державну зраду (ч. 2 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Звільнення Херсона

Як відомо, російські загарбницькі війська окупували Херсон ще на початку повномасштабної війни. 11 листопада українські захисники зайшли у місто, також було деокуповано частину області. Українці зустрічали військових з прапорами та сльозами. 

14 листопада Херсон відвідав президент України Володимир Зеленський. У місті підняли український прапор, а голова держави подякував українським захисникам. 

Російські загарбники відійшли на лівий берег. З того часу вони систематично обстрілюють місто та область, вбиваючи мирних людей та руйнуючи інфраструктуру. 

Вас також можуть зацікавити новини: