В Україні отримав підозру керівник філії АМПУ та його заступники / фото прес-служба СБУ

Спецслужба повідомила про підозру очільнику філії держпідприємства "Адміністрація морських портів України" та його заступникам.   

Як повідомили у прес-службі УСБУ в Одеській області, до організації "схеми" причетний чоловік, який очолював філію держустанови у 2017-2018 роках, та двоє його заступників. Йдеться про багатомільйонні збитки держбюджету України.

За даними слідства, у травні 2017 року чиновники уклали договори з комерційною структурою на виконання днопоглиблювальних робіт в акваторії морського порту "Південний". При цьому вартість відповідних робіт була штучно завищена.

Відео дня

"Встановлено, що державні гроші були переведені на рахунки підрядника, але фактичний обсяг робіт не відповідав документам. Таким чином держпідприємству було нанесено збитків на 435 млн грн", - розповіли в управленні.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) ККУ. Трьом фігурантам повідомлено про підозру за фактом завдавання шкоди держпідприємству на суму у понад 337 млн грн. Як уточнили у прес-службі, раніше колишні топ-менеджери установи отримали підозри за фактом завдавання шкоди на 98 млн грн - обвинувальні акти за цим епізодом наразі скеровані до суду.

"Триває розслідування для встановлення та притягнення до відповідальності усіх причетних осіб та відшкодування заподіяних збитків державі", - наголошує прес-служба.

Справою займаються разом з СБУ слідчі Національної поліції, а процесуальне керівництво здійснює Офіс Генпрокурора України.

Як уточнили УНІАН у правоохоронних  органах,  у 2017-2018 роках філію, про яку йдеться, очолював Максим Широков, який наразі очолює філію АМПУ іншого великого порту.    

"Один із підозрюваних наразі працює з ним, інший - у "Південному", - розповіло джерело.

Інші гучні справи у морських портах 

У січні стало відомо, що за звинуваченням у заволодінні 60 млн грн державного підприємства "Морський торговельний порт "Южний" судитимуть 10 осіб, серед них - заступник директора держпідприємства. За даними САП, серед фігурантів також - екс-заступник директора цього ж порту, колишні та чинні директори приватних компаній та дві співробітниці приватних фірм (посади вказані на момент вчинення злочину) 

Слідством встановлено, що у 2017-2019 роках фігуранти організували закупівлю тепловозів для потреб держпідприємства. Перемогу у тендері вони забезпечили підконтрольній організованій групі компанії. При цьому тепловози були несправні і не належали продавцю. У 2020 році суд заарештував першого заступника директора порту "Южний"

Вас також можуть зацікавити новини: