ПВК "Редан" - агресивна субкультура / фото flickr.com/31035268@N00

Починаючи з 27 лютого, в різних регіонах України відбулось понад 40 зібрань молоді, прихильної до руху ПВК "Редан". Напередодні вони навіть намагалися зібратися біля одного зі столичних ТРЦ. Втім на місці була поліція, сутичок вона не допустила, але забрала на розмову до відділків понад 10 учасників ПВК.

Як пояснюється в сюжеті "Сніданку з 1+1", назва субкультури пов'язана з японськими коміксами. Одного з головних персонажів звуть Редан. Підлітки носять чорний одяг і зображення павуків, наслідуючи символіку гри. Капітан поліції, головна інспекторка Управління ювенальної превенції Національної поліції України Роксолана Семірякова пояснила, як аніме-групи пов’язані з приватною військовою кампанією.

За її словами, основна мета новоствореного в Україні руху - провокація масових зібрань для подальшого фізичного протистояння. Тобто все робиться для того, щоб дестабілізувати внутрішню ситуацію в країні. Семірякова вбачає в цьому російський "слід", адже 22 лютого такі зібрання були у РФ, тоді унаслідок сутички двоє підлітків загинули. 

"Саме після цього російські спецслужби почали використовувати цю ситуацію як певну модель для провокацій та заворушень всередині нашої країни для дестабілізації із залученням дітей", - пояснила представниця поліції.

Семірякова розповіла, що підлітків збирають за допомогою різних інтернет-ресурсів. Тож батькам потрібно бути в довірливих стосунках з дітьми, щоб помітити зміни в їхній поведінці. Головна інспекторка Управління ювенальної превенції Нацполіції пояснила, що дітей приваблює хайп на таких зібраннях, там вони отримують необхідну увагу, якої їй не вистачає.

Правоохоронниця переконана, що "Редан" не стане масовим в Україні, адже кіберполіція блокує пов'язані з цим рухом канали в мережі. За її словами, поліція наразі проводить пояснювальні заходи у навчальних закладах щодо небезпеки такого руху. 

Що таке ПВК "Редан"

ПВК "Редан" - це агресивна молодіжна субкультура, яка займається масовими бійками. Рух зародився в Росії, де підлітки влаштовували заворушення в торговельних центрах. 

Члени ПВК "Редан" збираються у великі групи і влаштовують масові бійки з національними меншинами або представниками інших субкультур.

УНІАН розібрався, чим характеризується ця субкультура й чи потрібно батькам підлітків бити на сполох.

Вас також можуть зацікавити новини: