Пацієнт платитиме за послуги, які не входять до базового пакета / фото УНІАН Володимир Гонтар

В Україні система страхової медицини має бути запущена не пізніше 2023 року.

Про це заявив голова профільного комітету питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, повідомляє Forinsurer.

Читайте такожЗеленський виступив з вимогою розробити моделі страхової медицини

Відео дня

За словами Радуцького, зараз Комітет ВРУ і Міністерство охорони здоров'я вивчають структури страхування, які є в інших країнах світу.

"Найближча для України модель та, яка діє в Нідерландах та Ізраїлі, коли держава і громадянин в рівних ступенях відповідають за здоров'я людини. Йдеться про те, що держава бере на себе фінансування так званого гарантованого пакету, до якого входять екстрена медична допомога, психіатрична, протитуберкульозна, лікування інфекційних хвороб, інфаркт, інсульт, онкологія. У цьому пакеті пацієнт не платить ні за що", - зазначив Радуцький і додав, що наступного року онкологічний пакет коштуватиме 84 тис.грн.

Проте людина буде платити за інші послуги, які не входять до базового пакета. Наприклад, це протезування зубів, планова операція, яка не пов'язана з небезпекою життя, додаткові обстеження, або більш комфортні умови перебування в лікарні. Це додаткові послуги, які людина може платити шляхом добровільного страхування, або додаткового страхування. Базовий пакет оплачує держава, а розширене страхове покриття людина може докупити у страхових компаній самостійно.

Вимога Зеленського

Президент України Володимир Зеленський виступив з вимогою до профільних відомств розробити моделі страхової медицини в Україні.