На підприємстві зазначили, що рішення про звільнення Кобіля "назріло давно" / КП "Київський метрополітен"

Наглядова рада «Київметробуду» припинила повноваження директора Василя Кобіля за численні порушення та неефективну роботу компанії, у тому числі з будівництва метро на Виноградар.

Про це повідомив Стопкор.

У наглядовій раді розповіли, що рішення про звільнення Кобіля «назріло давно» через незадовільні темпи будівельних робіт. «За ним (Василем Кобілем – ред.) було безліч порушень, які зафіксували правоохоронні органи. Серед відомих мені – використання коштів не за цільовим призначенням», – повідомив член наглядової ради Олег Токарев.

Відео дня

Засідання наглядової ради зривали невідомі молоді люди спортивної статури: вони намагалися прорватися до приміщення, закидали будівлю камінням, били вікна і розпилювали сльозогінний газ. За даними очевидців, групою керував начальник охорони київського смотрящего Вадима Столара.

Нагадаємо, 4 жовтня 2018 року «Київметробуд» здобув перемогу в тендері вартістю майже 6 мільярдів гривень на будівництво першої черги лінії метрополітену від станції «Сирець» на Виноградар. Перша черга, яка включає дві станції, повинна бути здана у 2020 році. В цілому проект обійдеться столичному бюджету в 11 мільярдів гривень.

Будівництво об'єкту йде зі значним відставанням від графіка робіт і супроводжувалося численними скандалами. Так, компанія Кобіля вирубала десятки дерев у дендропарку «Сірецький гай», який має статус пам'ятки садово-паркового мистецтва державного значення. Крім того, компанія заборгувала бюджету десятки тисяч гривень податків.

Василь Кобіль очолив «Київметробуд» у жовтні 2018 року. Напередодні в «Київметробуді» відбулася зміна акціонерів, яку депутати Київради назвали рейдерським захопленням: частина українських підприємців перейшла в компанії з офшорних юрисдикцій, в результаті чого кінцевим власником контрольного пакета акцій став російський бізнесмен Сергій Кияшко.

До «Київметробуду» Кобіль працював технічним директором у фірмі батька ТОВ «Едельвейс БАУ». Він також очолював відділи капітального будівництва «Київ-Сіті Молл» і «Міжнародна логістична компанія», бенефіціаром яких є гендиректор російської Amtel Group Судхір Гупта.