Київ. 22 лютого. УНІАН. У вихідні на Київському водосховищі (поблизу с.Лебедівка) пройшов один з етапів всеукраїнської акції, в ході якої добровольці бурять в льоду річки ополонки і вставляють туди пучки очерету, пише «Багнет». Це допоможе рибі дихати під товстим шаром льоду. Так звана «Задуха» (коли у воді, покритій льодом залишається зовсім мало кисню) – серйозна загроза для риб в кінці зими.

Відео дня

Рибалки,якщо вони справжні любителі природи, не можуть не турбуватися про те, що якщо вони не допоможуть рибі взимку, то влітку їм нікого буде ловити ... Саме цими міркуваннями і продиктована необхідність проведення акції.

За словами керівника Госрибагентства Віктора ДРОНИКА, зараз по всій країні здійснюються масштабні заходи щодо попередження явищ масової загибелі риби від нестачі кисню в річковій воді.

«В Київському водосховищі щодня буриться близько 5 тис. ополонок, Канівському - 6 тис., на льоду Кременчуцького водосховища щоденно прорубують 1,5 тис. отворів, в Каховському - 7 тис. ополонок. І це дозволяє підтримувати рівень кисню у воді на позначці 8-12 мг / л, що цілком відповідає нормам для відносно повноцінної життєдіяльності живих організмів річок ... », - упевнений глава Госрибагентства.

Все це навряд чи було б можливо без допомоги з боку небайдужих людей-рибалок, особливо підкреслив В.ДРОНИК, розповідаючи про заходи з порятунку риби у великих річках України.