Останні 12 місяців на планеті стали рекордно теплими / фото ua.depositphotos.com

Березень 2024 року став найтеплішим у світі за всю історію спостережень, повідомляє Euractiv.

За даними синоптиків, 12 останніх місяців також вважаються найспекотнішими з коли-небудь зареєстрованих. З квітня 2023 року по березень 2024 року середня глобальна температура була на 1,58 градуса вищою за середню температуру в доіндустріальний період 1850-1900 років.

"Нас дуже турбує довгострокова тенденція з винятковими показниками. Спостереження подібних записів - місяць за місяцем - справді показує нам, що наш клімат змінюється, змінюється швидко", - заявила заступник директора C3S Служби зміни клімату Коперника Саманта Берджесс.

Відео дня

Нагадаємо, 2023 рік став найспекотнішим роком на планеті. Екстремальні погодні умови та виняткові температури завдали шкоди нашій планеті.

Посуха, спричинена зміною клімату, спровокувала рекордну кількість лісових пожеж у Венесуелі, а в Південній Африці знищила посіви та поставила мільйони людей перед обличчям голоду.

Вчені також попереджають, що в Південній півкулі розгортається масове знебарвлення коралів, викликане потеплінням вод.

Причини потепління на планеті

За даними вчених, основною причиною виняткової спеки стали викиди парникових газів. Інші фактори, що сприяють підвищенню температури, включають Ель-Ніньо - явище, під час якого нагріваються поверхневі води в східній частині Тихого океану.

Як повідомляється, Ель-Ніньо досяг свого піку в грудні-січні і зараз слабшає, що може допомогти перервати смугу спеки до кінця року.

"Основною рушійною силою потепління є викиди викопного палива", - каже вчений-кліматолог з Інституту Грантема Імперського коледжу Лондона Фридерика Отто.

За її словами, нездатність скоротити ці викиди посилить потепління на планеті, що призведе до сильніших посух, пожеж, хвиль тепла і проливних дощів.

Нагадаємо, згідно з доповіддю ООН, деякі наслідки зміни клімату будуть "катастрофічними для цивілізації", якщо не вжити термінових заходів. Метеорологи кажуть, що лише швидке впровадження відновлюваних джерел енергії дає "проблиск надії".

Вас також можуть зацікавити новини: