Охендовський

Завтра, 10 листопада, мають оголосити остаточні результати виборів до Верховної Ради. Однак, запитань залишається чимало. Журналісти програми ТСН.Тиждень шукали на них відповіді, а натрапили на серйозний скандал, пов'язаний із нинішнім головою ЦВК Михайлом Охендовським.

ТСН.Тиждень учора анонсував розслідування з приводу Охендовського і сьогодні отримав бурхливу реакцію очільника Центрвиборчкому.

Голова ЦВК устиг зробити кілька заяв і звинуватити голову Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського, ще навіть не знаючи, у чому суть нашого розслідування.

Кандидати в народні депутати із проблемних округів заявляють, що результати виборів "зливають", а ЦВК цьому чомусь не протидіє.

Програмі ТСН.Тиждень стало відомо про спробу Михайла Охендовського збагатитися за рахунок виборчого процесу. Виникають прості запитання: як у розпал підрахунку голосів знайшовся час для відвідин одного з офісів на вулиці Володимирській.

ТСН.Тиждень показав відео, яке підтверджує перебування там голови ЦВК. Спочатку видно, як дороге авто заїжджає на паркінг. Далі видно, як Охендовський піднімається в ліфті, іде в офіс. А коли звідти виходить, то охоронець подає йому пальто та допомагає одягнутися. Офіс - дуже впливовий і, можливо, на думку Охендовського, достатньо багатий, аби знайти в ньому гроші за правильний підрахунок голосів на спірному окрузі.

У ТСН.Тижня є запитання: чи впізнає він себе на цьому відео? Чи не перебували в цьому офісі кандидати зі спірних округів? Навіщо він пішов на зустріч з ними і з ким він там зустрічався?

Хабар голові Центрвиборчкому – гіршої історії для українських виборів годі й придумати. Але це таки може пояснити прямопротилежні рішення, які приймає Охендовський в однакових обставинах. Сьогодні він уже виступив перед пресою – усіма, окрім "1+1". Ми готові надати йому можливість пояснити, що він насправді робив у цьому офісі та спростувати підозри.

У фіналі позачергових виборів до парламенту розгорається непристойний скандал. І найгірше в ньому – підозри, що головний розпорядник і контролер цих виборів - голова ЦВК - тепер звучить поряд зі словом "хабар".

Мажоритарні округи стали справжнім полем битви між представниками режиму Януковича з одного боку і представниками Майдану з іншого. Конкуренцію їм усюди створювали колишні регіонали, що ховалися то під псевдо, чи-то під самовисуванцями, чи-то під якоюсь екзотичною партійною вивіскою. А інколи і зовсім не ховалися – висуваючись від новоствореного "Опозиційного блоку".

"У нас в 63 округе творится такой беспредел, что времена Януковича отдыхают!!! Есть решение суда о пересчете голосов по округу, оно окончательное и обжалованию не подлежит, но все на него чихать хотели! ЦВК делает все, что бы протащить подонка в депутаты! Кто такой фальсификатор Ревега - член Партии регионов, в 2012 году был официальным выдвиженцем от ПР в нашем округе, возил титушек на Антимайдан. И так я вижу и по другим округам!", - написала на своїй сторінці у Facebook народний депутат Анжеліка Лабунська.

Якщо уважніше придивитися до проблемних округів, то сумнівів не лишається: 30-й, 38-й, 50-й, 59-й, 60-й, 63-й округи - це території, де спонсори колишніх регіоналів ще й досі мають неабиякий вплив у всіх сферах.

"Нагнали зараз спецпризначенців 500-700 людей, які просто заблокували це приміщення ОВК і наших спостерігачів, кандидатів, довірених осіб. Туди просто не допускають. Пане президенте, зверніть на це увагу. Там іде злив, просто злив території. За що ми тоді воювали? Ми ці території звільняли. Я навіть не знаю, що сказати, коли територія, яку ми звільняли, зараз просто віддається сепаратистам", - зазначив кандидат у народні депутати по округу №59 Валентин Манько.

59-й округ наразі – найпроблемніший: два кандидати-лідери. Манько – замкомбата "Дніпро", та Сажко – мер-сепаратист, який раніше помічений в агітації за псевдореферендум "ДНР".

1 листопада, після підрахунку голосів, стало зрозуміло, що з пристойним відривом переміг учасник АТО Манько, про що свідчить відповідний протокол. Проте далі з'явилися озброєні люди, які не давали працювати нікому – ні спостерігачам, ні членам комісій, ні пресі. Військова техніка, яка за логікою мала б перебувати у зоні АТО, чомусь перекидається для того, аби допомогти "правильному" підрахунку голосів, а озброєні вояки з'являються у приміщенні ДВК. Усі заяви в ЦВК від Манька ігнорувалися. А членів виборчкомів озброєні люди розділили на правильних і неправильних та заблокували.

Це підтверджує один із членів комісії: "Они единолично, открыли двери, открыли сейф, что происходило с документацией – мы знать не можем, после этого закрыли нас с 6:30 утра и до этого момента, никого не впуская".

Не менш кричуща ситуація і в 38-му окрузі.

Там проти афільованого з компаніями колишнього віце прем'єра часів Януковича Вілкула - Вадима Нестеренка - по 38-му округу йде нинішній радник президента Порошенка, відомий генерал Кузьмук. Про підкуп виборців не говорив лиш лінивий: роздавали талони на хліб та складали списки виборців, які нібито готові за нього проголосувати. Як підсумок, народ обурився, вийшли під ОВК. Суд постановив - голоси перерахувати. Проте цього не роблять – бо не вигідно Нестеренку.

Голова комісії пан Селихов непомітно нищить протоколи, паралельно погрожуючи членам комісії, які не готові до фальсифікацій.

"После 12 ночи в мою дверь начали раздаваться страшные удары. Я считаю, что этих людей прислал Павел Иванович Селихов – больше некому было среди ночи меня тащить в комиссию насильственным путем. И всё, что происходит сейчас в комиссии и возле нашего горисполкома, – жгут шины, Майдан собирается - закрадывается мысли, что у нас в округе были какие-то фальсификации", - говорить член ОВК №38 Олена Змієнко.

Мінімальне порівняння середніх цифр по області та по округах, де розміщені підприємства, пов'язувані з Вілкулом, одразу показує непропорційну активність виборців. Якщо "Опозиційний блок" на Дніпропетровщині набрав 24 відсотки, то в Кривому Розі – 28%, а в Павлограді - чомусь майже 40%.

Для порівняння, в Дніпропетровську знайшовся ледь 21 відсоток прихильників регіоналів. Із явкою те ж саме. В Дніпропетровську - це 46 відсотків. А в Кривому Розі та Павлограді - чомусь за 50%.

Та абсолютно тотожні проблеми з фальсифікаціями виникали і на інших округах. Зокрема, 30-му чи 50-му. Голова ЦВК Охендовський в абсолютно однакових обставинах виступає з діаметрально протилежними заявами. В одній каже, він проти перерахунку голосів. В іншій каже, що треба перераховувати. І що цікаво, чомусь у бік регіонального кандидата.

Чим керується пан Охендовський, наразі невідомо. Втім відомо, що свою кар'єру він теж почав зі скандалу, захищаючи фальшиву перемогу Віктора Януковича ще в 2004-му. Власне головою ЦВК він теж став завдяки більшості Януковича.

"Охендовский может заявить, что решение суда о пересчете по 38-му округу незаконно. При этом, внаглую сменить главу ОВК не по партийной квоте, а так как ему нравится. С другой стороны может занять принципиально противоположную позицию по 59-му и 60-му округу. Хотя там ситуация аналогичная!", - зазначив у Facebook заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Філатов.

Ще одна жертва свавілля голови ЦВК - Олесь Городецький. Уже завтра він міг би стати народним депутатом. Його 57 місце у "Народному фронті" - прохідне. Та попри обов'язкове до негайного виконання рішення суду, його досі не зареєстрували навіть як кандидатом у депутати. З легкої руки Охендовського.

"Охендовський як голова комісії, очевидно, несе найбільшу відповідальність. У нас відбулася особиста зустріч, на якій він мені сказав, що ви на цих виборах ніколи не станете кандидатом у депутати і не станете депутатом. Принаймні, він за це не буде голосувати", - стверджує кандидат у народні депутати Олесь Городецький.

Тож поява спірних округів зовсім не дивує. Тим часом Охендовський відвідав впливовий офіс на вулиці Володимирській у центрі Києва. Чи не перебували в цьому офісі кандидати зі спірних округів? Навіщо він пішов на зустріч з ними і з ким він тут зустрічався? Хабар голові Центрвиборчкому – гіршої історії для українських виборів годі й придумати.

"Певні обставини викликали занепокоєння впродовж останніх днів і змусили сьогодні мене, як голову ЦВК, зробити з цього відповідну заяву", - зазначив Охендовський після анонсу ТСН про те, що готується журналістське розслідування.

Заява голови ЦВК достатньо велика. Ось її уривок, в якому йдеться навіть про погрози Охендовському.

"Підтвердженням нашої принципової позиції стали рішення про необхідність повторного підрахунку голосів на окремих дільницях округів №№ 30 та 50 з одночасним зверненням до правоохоронних органів. Ці рішення викликали негайну реакцію фальсифікаторів. У різних формах мені почали надходити "переконливі прохання" зупинитись та прямі погрози", - підкреслив Охендовський.

Погрози голові ЦВК - річ вкрай небезпечна і нагадує справжню інформаційну бомбу. Біда лиш, що з'явилася заява лише після того, як ми повідомили про початок розслідування діяльності пана Охендовського.

Губернатор Дніпропетровської області, якого Охендовський згадує у заяві, пан Коломойський уже відреагував, процитувавши приказку: "На злодієві шапка горить".

"Лишень у пресі з'явилися повідомлення що про діяльність пана Охендовського ведеться розслідування, як це одразу викликало його невиправдано бурхливу реакцію. Хотів би для початку його запитати: чи був він на минулих вихідних в одній з елітних офісних будівель на вулиці Володимирській у Києві пізно ввечері і як часто там бував раніше, як він там взагалі опинився, з ким він там зустрічався і з якою метою. Після отримання відповідей на ці питання, готовий до подальших коментарів", - наголосив Коломойський.

Утім, критичні запитання до голови ЦВК уже нагадують сніжний ком.

Зі зверненням до президента звернувся його радник генерал Олександр Кузьмук: "Уважаемый господин Президент! Увы, ситуация с выборами все еще требует вашего личного вмешательства. Вопиющие случаи фальсификаций и нарушений, которые до сих пор творятся на некоторых избирательных округах, по уровню своего цинизма и абсолютного безразличия к общественному мнению превосходят все, что происходило в нашей стране до сих пор. В частности, продолжается скандал вокруг избирательного округа №38 в Новомосковске Днепропетровской области. И, к сожалению, теперь к этому скандалу непосредственно причастен глава Центральной избирательной комиссии Охендовский Михаил Владимирович. Именно он вынес абсолютно незаконное решение вернуть на округ предыдущего главу ОИК, лично замешанного во всех фальсификациях, происходящих тут и целиком себя скомпрометировавшего. И сделано это в обход судебного решения и с нарушением партийных квот. Так прямолинейно и нагло себя не вели представители любой власти в нашей стране. Прошу Вас, господин президент, вмешаться в этот процесс и остановить вопиющее надругательство над законом и правом в нашей стране", - зазначив Олександр Кузьмук. 

Перевибори до Верховної Ради були спричинені засиллям у ній антиукраїнських депутатів. Але виявилось, що міняти парламент ми доручили тим, кого, можливо, треба було замінити в першу чергу.

Сьогодні з'явилась і заява "Автомайдану-Дніпро". У ній автомайданівці різко засудили бездіяльність влади, яка, на їхню думку, дозволила реваншизм в охопленій війною країні. Автомайданівці заявили про справжню спецвійськову операцію, мета якої - провести до парламенту відвертого сепаратиста.

Міського голову Курахового Сергія Сажка, який балотується по 59-му округу, вони називають ставлеником Ахметова, і згадують заслуги Сажка перед "ДНР" - як годував терористів на блокпостах і організовував "референдум" про незалежність самопроголошеної республіки.

Уже завтра ТСН продовжить своє дослідження цієї теми.

З ким гуляє і відпочиває глава ЦВК Охендовський

Глава ЦВК Михайло Охендовський раніше неодноразово був помічений в тісному спілкуванні з екс-регіоналом, а нині одним з лідерів так званого "Опозиційного блоку" Олександром Вілкулом.

Також Охендовський не проти тісно поспілкуватися з нардепом Андрієм Павелком, який керував кампанією БПП в Дніпропетровській і Запорізькій областях та бютівцем Олександром Рябекою.