Ілюстрація / REUTERS

Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе і заступник голови Палати лордів, державний міністр з питань оборони Великої Британії граф Хоу (Фредерік Річард Пенн Керзон) обговорили перспективи спільного виробництва зброї та військової техніки на території України за участі британських компаній.

Як повідомили УНІАН у прес-службі віце-прем’єра, зустріч посадовців відбулась сьогодні у Києві.

Читайте такожСанкції США проти РФ діятимуть, доки вона не змінить свою політику – радник Трампа

Відео дня

Віце-прем’єр-міністр висловила зацікавленість у створенні в майбутньому можливостей для спільного виробництва зброї та військової техніки на території України за участі британських компаній.

«Ми вважаємо, що українсько-британське військово-технічне співробітництво, особливо в галузі виробництва високотехнологічної зброї, має значний потенціал», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе, зазначивши, що для цього Україні потрібно продовжити активні реформи у сфері оборонної промисловості.

Співрозмовники зазначили, що співробітництво України з НАТО залишається наріжним каменем національної безпеки України.

Державний міністр граф Хоу висловив упевненість, що результати останнього саміту НАТО у контексті євроатлантичних прагнень України є надзвичайно позитивними для України та союзників.

Віце-прем’єр-міністр подякувала за те, що політичний та військовий діалог двох країн залишається надійним, за допомогу Україні в оборонному плануванні, розвитку бойових можливостей Збройних сил, підготовку українських військовослужбовців, а також участь британських десантників у параді на честь 27-ї річниці Незалежності України.

Окремо вона подякувала уряду Великої Британії за рішення про продовження до 2020 року операції "ОРБІТАЛ", розпочатої у 2015 році, та розширення підготовки українських військових до оперативного рівня. Наразі 100 інструкторів Збройних сил Британії в рамках операції проводять навчання українських військових за напрямами підготовки штабних офіцерів, польової медицини, артилерійських, саперних та інформаційних операцій, безпеки польотів, військової розвідки, логістики, тактики ведення бою в міських умовах, виживання тощо. Вже проведено понад 120 курсів, на яких підготовлено понад 7 тис. військовослужбовців ЗСУ, з яких понад 700 – інструктори.

За словами віце-прем’єр-міністра, не менш важливим для України є продовження навчальних програм для українських військових у британських оборонних навчальних закладах. З 2014 року 35 українських офіцерів завершили річні програми, і українська сторона сподівається, що їх стане більше. З 2014 року для забезпечення першочергових потреб Збройних сил України британська сторона надала матеріально-технічну допомогу ЗСУ на загальну суму понад 5 млн дол. США.

Климпуш-Цинцадзе також висловила вдячність уряду Великої Британії у сприянні проведення реформ в оборонно-безпековій сфері України, зокрема відзначивши вагомий внесок британського радника високого рівня генерала Ніка Паркера.

Сторони також обговорили дієвість санкцій проти Росії та хід імплементації Мінських домовленостей. Крім того, було обговорено проблематику з реагування та прогнозування гібридних загроз, інформаційного впливу та кібератак.