У законопроекті запропоновано закріпити незворотність курсу України на ЄС і НАТО \ фото УНІАН

На сайті Верховної Ради оприлюднили текст президентського законопроекту про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Читайте такожПорошенко у вересні виступить зі щорічним посланням до Верховної Ради

"Пропонована законодавча ініціатива має на меті внесення необхідних змін до Конституції України для реалізації цілеспрямованого прагматичного курсу України на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору як стратегічних зовнішньополітичних пріоритетів держави", - наголошується у пояснювальній записці до законопроекту, передає ЄвроПравда.

Відео дня

У законопроекті запропоновано закріпити незворотність курсу України на європейську і євроатлантичну інтеграцію та підтвердження європейської ідентичності українського народу у преамбулі Основного закону.

У ст.  85 пропонують визначити, що до повноважень Верховної Ради належить "визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі і Організації Північноатлантичного договору".

Ст. 102 запропоновано доповнити положенням, що "Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та в Організації Північноатлантичного договору".

Ст. 116 доповнюється новим пунктом, згідно із яким Кабінет Міністрів "забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та в Організації Північноатлантичного договору".

Як повідомляв УНІАН, Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді проект змін до Конституції щодо прагнення інтеграції України в НАТО і Євросоюз. Для внесення змін до Конституції необхідно щонайменше 300 голосів у парламенті.