Валерій Писаренко / Фото: vidrodzhennya.org.ua

Про це заявив народний депутат, член депутатської групи «Партія «Відродження» Валерій Писаренко, коментуючи внесений Президентом законопроект №9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

За його словами, поспішне ухвалення президентського законопроекту в нинішній редакції може призвести до того, що адвокатура перестане бути незалежною і цілковито підкорятиметься волі влади, передає прес-служба партії.

«Законопроект від влади таїть у собі великі ризики звуження прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності. А також містить пропозиції, які іноді суперечать власне природі адвокатури.

Відео дня

Крім того, він додав, що президентський законопроект розширює перелік причин, з яких адвокат може бути позбавлений права на заняття адвокатською діяльністю.

«Такими причинами можуть бути, наприклад, повторне вчинення дисциплінарного проступку, несплата щорічного внеску і штрафу, істотне порушення Правил етики або норм закону «Про адвокатуру». Може також мати місце обмеження права на представництво в суді за порушення обов’язків адвоката в судовому процесі або зловживання процесуальними правами. Законопроект переповнений суперечностями і оціночними судженнями, а це створює широке поле для маніпуляцій», – додав Писаренко.

Він також повідомив, що депутатська група «Партія «Відродження» спільно з адвокатським співтовариством розробила альтернативний законопроект про адвокатуру №9055-1 і домагатиметься його ухвалення парламентом.

«Ми вважаємо, що адвокатура мусить бути незалежною, а адвокати повинні спокійно брати участь у судових засіданнях і захищати своїх клієнтів. Адвокат не має боятися, що влада може будь-якої миті забрати у нього адвокатське посвідчення, за формальним приводом. Ми пропонуємо надіслати обидва документи на експертизу до Венеційської комісії, отримати висновок експертів і тільки після цього виносити ці законопроекти на голосування до сесійної зали», – підкреслив політик.