Єнс Столтенберг / REUTERS

НАТО не буде питати у Росії дозволу щодо вступу України до Альянсу.

Про це в інтерв’ю Associated Press заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи нещодавню заяву українського президента Петра Порошенка про те, що ЗСУ уже до 2020 року мають відповідати критеріям членства у НАТО.

"Лише Україна може визначати власний шлях, чи хоче вона приєднатися до НАТО, чи ні", - сказав він.

Відео дня

"Зрештою, 29 союзників і Україна вирішать, чи відповідає Україна стандартам для вступу у НАТО", - додав Столтенберг.

Читайте такожПорошенко: НАТО - єдина гарантія виживання України

Як повідомляв УНІАН, 20 вересня Верховна Рада направила до КСУ для отримання висновку президентський проект закону про внесення змін до Конституції (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) (№9037).

Законопроектом передбачається у преамбулі Конституції встановити, що Верховна Рада, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу країни, приймає цю Конституцію - Основний закон України.

У статті 85 передбачено, що до повноважень Верховної Ради належить визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Крім того, у статті 102 встановлюється, що президент є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Також у статті 116 визначається, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору.

Водночас, з тексту Конституції пропонується виключити пункт 14 розділу XV "Перехідні положення". У ньому йдеться про те, що використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою.