Воєнний стан введено в 10 областях України / facebook.com/pressjfo.news

Журналісти назвали 10 фактів про обмежений воєнний стан, який ухвалила Верховна Рада з подачі президента країни після того, як росіяни атакували й захопили три українські військові кораблі в Керченській протоці.

Журнал "Новое время" зібрав десять ключових фактів про цю історію, яка змінила життя всієї країни, — адже воєнного стану в Україні ще ніколи не було.

1. Воєнний стан буде діяти в десяти областях (Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській, Донецькій і Запорізькій) і у внутрішніх водах Азовського моря та Азово-Керченської акваторії з 26 листопада по 26 грудня 2018 року.

Відео дня

2. Спочатку Радбез хотів ввести ВС строком на 60 днів і по всій країні. Але було прийнято рішення про 30 днів. Також президент уточнив, що всі обмеження, передбачені законом про воєнний стан, будуть застосовуватись тільки у разі, якщо російські війська почнуть сухопутну операцію й перетнуть кордон з Україною. Тобто ні комендантської години, ні цензури поки не буде.

3. Указ президента про воєнний стан в оновленій редакції підтримали 276 народних депутатів. Депутати від "Опоблоку" голосували проти.

4. Це перший воєнний стан в історії незалежної України.

Читайте такожВ Україні введено воєнний стан у 10 областях (карта)

5. Депутат від БПП Григорій Шверк вважає, що офіційне введення нехай навіть і обмеженого воєнного стану — це сигнал міжнародній спільноті: терпіння офіційного Києва урвалося, Україна готова захищатися.

6. Воєнний стан не передбачає негайної мобілізації. Але якщо виникне загроза нацбезпеці, військкомати можуть почати призов окремих громадян.

7. Міністр інфраструктури Володимир Омелян доручив посилити охорону вокзалів, залізничних станцій, аеропортів та інших об'єктів.

8. Свій воєнний стан МОЗ ввів ще в лютому 2018 року. У кожній області з'явився перелік медустанов міських, районних та обласних лікарень, госпіталів, диспансерів та інститутів, які готові рятувати і лікувати бійців. Кожна з них може одночасно прийняти 10-15 військових.

9. Агресія РФ в Азовському морі та введення ВС призвели до падіння котирувань українських євробондів. Також лише за один день 26 листопада у багатьох обмінних пунктах різко підскочив курс покупки долара — з 27,90 до 29,50 грн.

10. До глобальних фінансових потрясінь ВС сам по собі не призведе. Так, у МВФ вже заспокоїли Київ: співпраця їхньої структури з урядом продовжиться.

Повний текст читайте у свіжому випуску журналу "Новое время страны" від 29 листопада 2018 року