Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України не включила до порядку денного сесії проект закону про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо посилення інформаційної безпеки та протидії державі-агресору в інформаційній сфері (№ 9068).

Як передає кореспондент УНІАН, це питання виносилося на голосування тричі, проте максимум набирало 211 голосів за мінімальної необхідної кількості у 226.

Водночас до порядку денного було включено проект постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2019 року (№ 9329).

Відео дня

Також до порядку денного сесії не було включено проект закону про заборону торгівлі землею сільськогосподарського призначення (№ 9364) та проект закону про основні засади державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку (№ 9162).

Крім того, не включено було і проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення закупівлі продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом (№ 9122).

Як повідомляв УНІАН, законопроектом № 9068 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо посилення інформаційної безпеки та протидії державі-агресору в інформаційній сфері» пропонується дещо видозмінити типи контенту, заборонені до трансляції телерадіомовниками. Пропонується більш чітко ввести такі категорії забороненого контенту як «вислови, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України, якщо така трансляція переслідує мету розпалювання ворожнечі та ненависті» та «термінологія, що суперечить Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях».

Читайте такожПрезидент сподівається, що Антикорупційний суд буде створено до лютого

«Усвідомлюючи, що ці норми можуть бути використані надмірно, в тому числі для придушення академічної дискусії та дослідження війни на сході України та окупації Криму, окремо наведена кваліфікуюча мета «розпалювання ворожнечі та ненависті», що відповідає статті 20 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.

Понад те, для застосування відповідних норм закону, відповідно до міжнародних стандартів захисту прав людини, на законодавчому рівні пропонується закріпити низку факторів, на які мають звертати увагу органи влади при аналізі того, наскільки ті чи інші висловлювання сприяють розпалюванню ворожнечі. Ці критерії взяті з практики Європейського суду з прав людини», - зазначається у документі

Крім того, проектом закону посилюється відповідальність мовників (до 25% від суми ліцензійного збору та без застосування санкції у вигляді попередження) за трансляцію телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України, а також вводиться відповідальність за подання неправдивої інформації у документах на отримання ліцензії, а також у структурі власності мовників та провайдерів.