Ілюстрація REUTERS

Міністерство закордонних справ РФ вимагає від України відмовитися від нової спроби провести військові кораблі через Керченську протоку.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це на брифінгу в Москві заявила офіційний речник російського МЗС Марія Захарова.

«Ми розраховуємо, що західні куратори України не лише утримаються від участі у цій абсолютно божевільній ініціативі, а й знайдуть способи урезонити правлячий режим у Києві і змусити його відмовитися від необачних кроків, які можуть призвести до чергового витка ескалації в регіоні», - сказала вона.

Відео дня

Захарова вважає, що намір України провести свої військові кораблі через Керченську протоку є «новою провокацією», причому цього разу до реалізації «своїх авантюрних планів планують залучити як спостерігачів представників НАТО, ОБСЄ».

«Мабуть, нещодавній інцидент з українськими моряками, які стали заручниками агресивної політики майданної влади, нікого нічому не навчив», - зазначила Захарова.

Читайте такожПорошенко заявивши про значне посилення угруповання сил РФ в Азовському морі

Як повідомляв УНІАН, 19 грудня секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що Україна готує новий прохід своїх кораблів через Керченську протоку і пропонує міжнародним партнерам взяти в ньому участь.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження до Керченської протоки українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них отримали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим «судом» в Криму, після чого їх перевезли в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».