Ілюстрація / REUTERS

Україна 7 січня подасть повноцінну між державну заяву до Європейського суду з прав людини з вимогою звільнення Росією захоплених українських моряків.

Про це повідомив заступник Міністра юстиції - Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Лещина, пише РБК-Україна.

За його словами, Україна встигає подати заяву. "Потрібно подати заяву до 7-го, от 7 січня і подамо. Заява стосується виконання чи невиконання обов’язків, відповідно до Європейської конвенції. Тобто, чи дотримується Росія прав людини, які передбачені в конвенції. Вимога буде визнати, що Росія порушує конвенцію, утримуючи моряків", - повідомив Лещина.

Відео дня

Читайте такожРНБО ввела додаткові санкції проти Росії через агресію у Керченській протоці та "вибори" на Донбасі

За його словами, формою виконання позитивного рішення ЄСПЛ буде звільнення моряків.

"Якщо рішення буде на користь України, формою виконання рішення буде звільнення моряків. Але я не знаю, чи напише Європейський суд прямо в рішенні, що в якості окремих заходів індивідуального характеру звільнити їх безпосередньо. Ми будемо це вимагати, але наскільки це можливо на практиці? До сьогодні таких випадків ще не було, щоб суд так прямо писав. Але ми сподіваємось", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша".