Варфоломій підписав Томос про автокефалію ПЦУ \ УНІАН

У мережі з'явився переклад тексту Томосу про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ), підписаного Вселенським партіархом Варфоломієм.

Читайте такожІсторична подія: Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної церкви України

Знімки перекладеного тексту виклав у "Твіттері" посол України в Туреччині Андрій Сибіга. Перший абзац складає вступ, у якому йдеться, зокрема, про слова апостола Павла: "Ви приступили до гори Сіонської... і до Церкви первороджених". Там також зазначається, що хоч Православна церква й єдина, проте розташована в різних місцях на землі. 

Відео дня

Далі йдеться про те, що Вселенський патріархат визнає в межах політично сформованої території України, яка протягом десятиліть вимолювала право на самостійність церкви, автокефальну православну церкву, передає ТСН.

"...Для зцілення постійно загрожуючих розколів та розділів у помісних церквах однодумно визначаємо та проголошуємо, щоб уся православна церква, розташована в межах політично сформованою і цілковито незалежної держави Україна разом зі священними митрополіями, архиєпископіями, єписокопіями, монастирями, парафіями... існувала віднині канонічно автокефальною, незалежною і самоврядною", - йдеться у тексті. 

Також зазначається, що титул предстоятеля Епіфанія визначатиметься як "Блаженніший Митрополит Київський і всієї України". Додавати чи віднімати від титулу якісь частини без дозволу Вселенського Патріархату заборонено.

Також Константинополь у Томосі визнав ПЦУ своєю "донькою", підтвердив підпорядкування Вселенському Патріархату і закликав усі православні церкви світу визнати українську помісну церкву. 

За Томосом, незгодні з будь-якими рішеннями в Православній церкві України архієреї та інші священики можуть надсилати Вселенському Патріарху апеляційні скарги, а він, своєю чергою має повноваження ухвалювати безапеляційні судові рішення щодо єпископів та іншого духовенства помісних церков.

Як повідомляв УНІАН, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Вселенського патріарха Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи".