Ілюстрація / фото УНІАН

Екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко заявив, що Україна може бути готовою до членства в НАТО протягом 5-10 років.

Про це він заявив в ефірі одного з українських телеканалів.

Коментуючи заяву президента про те, що ЗСУ мають бути здатні діяти повністю за стандартами НАТО у 2020 році Романенко заявив, що «по тому, що і як робиться в останній час, я хочу сказати, що це досить реалістично».

Відео дня

Читайте такожПорошенко переконаний, що курс на вступ до ЄС і НАТО закріплять до виборів

Проте, за словами генерала, в НАТО вступають не збройні сили, а держава.

«У зв’язку з цим ми маємо заяви представників нашого уряду, які сказали, що, безумовно, до 2020 року виконати тільки 1,3 тисяч відкритих вимог стандартів НАТО, а ще є закриті вимоги», - розповів він.

Романенко відзначив, що для ЗСУ є відповідний план реформування, який був напрацьований і його завершення заплановане до кінця 2020 року.

«Принциповим кроком в цьому процесі є те, що стосується управління Міністерства оборони, Генштабу. Принциповим є те, що Україна відходить від російської системи управління, в якій Генштаб входив до складу Міноборони, як це було в царській Росії, в радянських збройних силах і як це залишається в сучасній РФ і переходимо до так званої англо-саксонської системи, в якій

Міноборони виконує суто воєнно-політичну функцію, всебічно забезпечуючи збройні сили», - зауважив він.

Екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ додав, що, як відомо, в країнах Європи Міноборони очолюють не завжди фахівці.

В цілому, за його словами, була пророблена велика робота щодо реформування оборонного сектора відповідно до стандартів НАТО.

«Було набрано оберти і я думаю, що те, що стосується ЗСУ до 2020 року має бути виконано, що стосується держави, то велика робота ще попереду», - переконаний експерт.

Однак, він відзначив, що на поточний час вимоги щодо стандартів не виконані у великій кількості країн, які є членами НАТО.

За словами Романенко, Україна має спочатку отримати План дій щодо членства в НАТО, а потім вступити в Альянс.

Відповідаючи на питання, через який час Україна може бути готовою до членства в НАТО, він сказав: «я думаю не раніше 5-10 років».

Як повідомляв УНІАН, 10 січня президент України Петро Порошенко заявив, що українська армія у 2020 році буде організована та здатна діяти повністю за стандартами Північноатлантичного альянсу.