Рада може розглянути закон про мову через місяць / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій буде ініціювати розгляд законопроекту про мову в лютому.

Читайте такожВже у четвер Рада може розглянути питання переходу громад з "УПЦ МП" до ПЦУ – Парубій

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту.

Відео дня

Так, на засіданні перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський наголосив на необхідності розглянути законопроект про внесення змін до розділу ХІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про освіту” щодо збільшення перехідного періоду імплементації статті VІІ (мова освіти) (№9287).

На це Парубій зауважив, що відповідний законопроект не було включено до порядку денного.

“Ми можемо ще раз це поставити, але я знаю позицію багатьох фракцій і багато фракцій виходять з того, що ця поправка має найбільший шанс пройти, якщо вона буде в тілі закону про мову”, - зазначив спікер.

Говорячи про сам законопроект про мову, голова ВР сказав: “Я думаю, що його невідкладно я буду ініціювати в лютому поставити на розгляд. 2,5 тисячі поправок, сьогодні вийти на його розгляд було б безвідповідально, ми могли б не встигнути за тиждень”.

Так, на думку Парубія, поєднання цих двох питань могло б дати змогу знайти компроміс.

Як повідомляв УНІАН, 4 жовтня 2018 року ВР ухвалила в першому читанні проект закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (№ 5670-д).

Законопроектом визначено, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова. Передбачено кримінальну відповідальність за публічне приниження чи зневажання державної мови.

Крім того, в парламенті зареєстровано проект Закону про внесення змін до розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про освіту" щодо збільшення перехідного періоду імплементації статті 7 (Мова освіти) (№9287).