Рішення КМДА про плату за перебування в дитсадках дітей без реєстрації обмежує право на доступну дошкільну освіту / фото УНІАН

У Міністерстві освіти і науки України заявляють, що рішення Київради від 13 вересня 2018 року про плату за перебування в дитсадках дітей без київської реєстрації обмежує право на доступну і безоплатну дошкільну освіту.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства освіти і науки України.

Зазначається, що міністерство звернулося до голови КМДА Віталія Кличка з проханням переглянути рішення, відповідно до якого батьки незареєстрованих у столиці дітей повинні оплачувати їхнє навчання в комунальних дитсадках Києва.

Відео дня

Читайте такожДітей киян братимуть до дитсадків у першу чергу - у соцмережах хвиля обурення (відео)

Відповідний лист за підписом міністра Лілії Гриневич був направлений сьогодні, 18 січня 2019 року.

Як інформує МОН, зазначене рішення міськради набуло чинності 1 січня 2019 р.

Міністерство освіти і науки наголошує, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути підставою для обмеження прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

«З метою реалізації конституційного права дітей на здобуття безоплатної дошкільної освіти в комунальних закладах дошкільної освіти територіальної громади міста Києва, у тому числі не зареєстрованих у Києві, просимо вжити заходів щодо перегляду відповідного рішення Київської міської ради на предмет його відповідності вимогам статей 24, 53 Конституції України щодо забезпечення рівних конституційних прав дітей на доступну і безоплатну дошкільну освіту незалежно від місця їхнього проживання», – йдеться у листі.

Як приклад МОН наводить аналогічну ситуацію у Тернополі, що вже стала предметом судового оскарження. Так, Тернопільський окружний адмінсуд визнав незаконним встановлення плати за здобуття дошкільної освіти в закладах дошкільної освіти міста для дітей, які не зареєстровані у ньому (рішення від 7 листопада 2018 року у справі № 1940/1387/18). Зазначене судове рішення ще не набрало законної сили у зв’язку з його апеляційним оскарженням. Водночас це засвідчує потенційну можливість оскарження в судовому порядку також і рішення Київради.

Про наслідки розгляду надісланого листа МОН просить поінформувати його у встановлений законодавством строк.

Довідка УНІАН. 13 вересня 2018 року Київрада ухвалила рішення «Про затвердження Порядку здійснення видатків на дошкільну освіту у місті Києві на основі базового фінансового нормативу бюджетної забезпеченості» (N 1369/5433).

"Встановити, що у разі зарахування з 1 вересня 2018 року в комунальний заклад дошкільної освіти територіальної громади міста Києва дитини, не зареєстрованої в місті Києві (окрім дітей внутрішньо переміщених осіб та дітей учасників АТО), встановлюється щомісячна плата за надання дошкільної освіти в комунальному закладі дошкільної освіти територіальної громади міста Києва в розмірі базового фінансового нормативу бюджетної забезпеченості, затвердженого рішенням Київської міської ради про бюджет міста Києва на відповідний рік", - йдеться в новому порядку.