За словами Філарета, з КДБ мали контакти всі без виключення архієреї Московського патріархату \ фото УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет запевняє, що відколи Україна стала незалежною державою, втручання СБУ у справи церкви немає.

Читайте такожФіларет озвучив умови передачі Києво-Печерської лаври ПЦУ

Про це він сказав в інтерв'ю ТСН. На запитання, чи за часів Незалежності намагалася СБУ втручатися у справи церкви, патріарх Філарет відповів: "З КДБ мали контакти всі без виключення архієреї Московського патріархату".

Відео дня

"Не було архієрея, який не був би в контактах з КДБ, бо сама система була така, що неможливо було інакше керувати церквою. Для того, щоб навіть призначити єпископа, кандидатуру треба було узгодити з КДБ", - пояснив він.

На уточнення, чи можливо було не погодитись з рішенням КДБ, почесний патріарх ПЦУ сказав: "Якщо ви виступаєте проти рішення КДБ, то єпископа ви поставити можете, але його не зареєструють і він не матиме єпархії. Тоді ще існувала реєстрація не тільки єпископів, а й кожного священика. Без реєстрації ніхто не мав права служити. Або ви виконуєте вимоги влади, або ви не будете існувати. Відколи Україна стала незалежною державою, втручання СБУ жодного немає".

Водночас на запитання, чи все ж відбувається спілкування з представниками спецслужб, патріарх Філарет відповів: "Спілкуємось. Але нічого не узгоджуємо. Між КДБ та СБУ колосальна різниця. Тоді ми не могли нічого без рішення спецслужб робити, а тепер ми можемо робити все, що вважаємо за потрібне, навіть якщо це СБУ не подобається".