Патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України \ фото УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявляє, що з отриманням томосу про автокефалію процес об’єднання українського православ’я тільки розпочався.

Читайте такожПатріарху Філарету присвоєно звання "Герой України"

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час подячного молебню у Свято-Покровському кафедральному соборі в Рівному з нагоди отримання томосу про автокефалію та утворення Православної церкви України.

Відео дня

«Київський патріархат 25 років стукав у двері Вселенського патріархату, але вони не відчинялися, а тепер відчинилася. А чому вони відчинились? Тому що Бог створив такі умови, в яких вселенський патріарх не міг вчинити інакше, як він вчинив, тобто надати томос Українській православній церкві про автокефалію», - сказав патріарх.

На його переконання, «процес об’єднання українського православ’я тільки почався. Але як ми вірили в те, що ми отримаємо томос у 1992 році, коли мало хто в це вірив, так само ми віримо, що ми об’єднаємо в Україні усе православ’я в єдину помісну Українську православну церкву. Бог також створить такі умови, що всі прийдуть до складу Української православної церкви, але нам треба працювати разом з державою».

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня у соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.