У 20-річного Павла діагностовано низку серйозних захворювань / відео

Незаконно утримуваний в Російській Федерації українець Павло Гриб потребує термінової медичної допомоги.

Читайте такожКонсули розповіли про зустріч із 6 полоненими моряками "під контролем працівників СІЗО"

Як повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у соціальні мережі Facebook, вона занепокоєна грубим порушенням прав і свобод українського політв'язня, який утримується у ростовському СІЗО.

Відео дня

"У 20-річного Павла діагностовано низку серйозних захворювань, і він потребує термінової медичної допомоги", - наголосила омбудсмен.

"До того ж, зі слів хлопця, до нього застосовувалося фізичне насильство. Співробітники правоохоронних органів РФ побили його ще під час затримання, вимагали визнання вини. Знущання над Павлом продовжувалося також під час конвоювання до СІЗО Ростова-на-Дону", - підкреслила Денісова.

"Звертаюся до Миколи Гнатовського, президента Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, та прошу його втрутитися у ситуацію з українським політв’язнем Павлом Грибом", - заявила вона.

Як повідомляв УНІАН, про затримання Павла Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько, на той момент член громадської ради Держприкордонслужби України Ігор Гриб. За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина мала приїхати на зустріч з Росії.

7 вересня 2017 року стало відомо, що Гриба утримують в слідчому ізоляторі в Краснодарі. Російські слідчі звинувачують юнака в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

У Гриба тяжке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії відмовилась надати дозвіл українським лікарям на відвідування й огляд українця в СІЗО. За даними МЗС, належного лікування юнак не отримує.

7 листопада 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд вкотре на 6 місяців продовжив термін утримання Гриба під вартою.

23 листопада 2018 року на судовому засіданні свідок сторони обвинувачення змінила показання на користь Гриба. Подруга Єршової частково відмовилася від своїх попередніх свідчень і заявила, що Гриб не обговорював з Єршовою плани теракту, і політика не була основною темою їхніх розмов.

12 грудня Грибу в суді стало зле. Лікарі швидкої допомоги, які приїхали за викликом, заявили про необхідність обстеження Гриба. Засідання суду було перенесено на 21 грудня, а обстеження так і не було проведено.

22 грудня адвокат українського політв'язня Марина Дубровіна повідомила, що в Павла погіршується стан здоров'я, хлопець практично осліп та почав погано орієнтуватися, у нього погіршилася пам’ять.