Клімкін зазначив, що план Сайдіка є його особистим баченням / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що представлений Спеціальним представником діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Мартіном Сайдіком план з урегулювання ситуації на Донбасі є його особистим баченням, але про реальні речі слід говорити після зникнення "ЛНР" і "ДНР".

Про це глава МЗС України сказав журналістам у Маріуполі.

"По-перше, ніякого принципово нового плану немає. Пан Сайдік представив наприкінці минулого року своє бачення. Це пропозиції, над якими потрібно ще працювати. Я вже сказав - що за формою, тільки за формою, там є певний прогрес, оскільки дуже важливо, що хоча б пан Сайдік і його колеги зрозуміли, що потрібен міжнародний компонент - потрібен міжнародний військовий компонент, поліцейський компонент і міжнародна адміністрація. Це вже добре", - заявив Клімкін.

Відео дня

Читайте такожЕксперт оцінив шанси на реалізацію "жахливої" ідеї Медведчука про "автономію на Донбасі"

"За змістом, це поки що те саме. Як кажуть ті ж яйця, тільки в профіль. Якщо уважно ви почитаєте ці пропозиції - ми ж хочемо, щоб спочатку туди зайшов міжнародний компонент і підготував окупований Донбас до нормальних, вільних і чесних виборів. І саме в цьому є логіка всіх наших пропозицій. Якщо ви почитаєте цей план - про це там не йдеться, а це найголовніше - це критерії", - додав Клімкін.

У цьому зв'язку він заявив, що мови не може бути про пом'якшення санкцій проти РФ в разі початку реалізації перших кроків відповідно до озвученого плану.

"Всім кажу, щоб всі, хто хоче - використовую недипломатичну мову - нас розвести і сказати: от щось почнемо, і одразу зменшуємо санкції, і от так ось воно буде йти, так не буде. Нам потрібні справжні вибори - чесні і вільні", - сказав Клімкін.

Також він заявив, що "коли там не буде "ДНР" і "ЛНР" - от тоді ми будемо говорити про реальні речі".

"За формою там є ідеї, які вже інкорпоровані від нас. Нам потрібен міжнародний компонент, а щодо послідовності пропозицій - це тільки попереднє бачення і над ним потрібно працювати", - наголосив глава МЗС.

Як повідомляв УНІАН, 28 січня Спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік розповів про план урегулювання ситуації на Донбасі зі спільною участю Організації Об'єднаних Націй. Спецпредставник ОБСЄ відзначив потребу підписання нового документу з боку лідерів держав "Нормандського формату". Передбачається, що Росія і Україна мають укласти договір, який потім має бути схвалений парламентами.

Він уточнив, що йдеться про взаємодію ООН та ОБСЄ під спільним керівництвом на чолі з однією особою, так званим спеціальним представником. Окрім того з боку Європейського Союзу планується організувати агентство з відновлення і реконструкції на прикладі того, що вже існує на Балканах.

Він повідомив про пропозицію створення перехідної адміністрації ООН на Донбасі, яка серед іншого спостерігатиме за тим, щоби не обмежувати, а гарантувати дотриманням прав місцевого населення. До цього також входитиме питання амністії.

Також він зауважив, що "Мінські угоди чітко обумовлюють, що представники так званих районів Донецька і Луганська братимуть участь та будуть почутими у процесі (врегулювання)".

"Ми припускаємо, що це має бути так само навіть після схвалення комплексного договору", - додав Сайдік.