Дипломат нагадав, що через декілька тижнів після вторгнення в Крим Росія проводила аналогічну операцію на Донбасі \ фото УНІАН

Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер наголошує, що реакція Заходу на російську окупацію Криму була повільною.

Читайте такожЧубаров: 5 років тому у Криму "була ейфорія" – тоді ми відстояли Україну і захистили себе

Як передає кореспондент УНІАН, про це Волкер сказав у Києві під час виступу на форумі "Окупований Крим: 5 років опору".

Відео дня

"П'ять років і один тиждень тому ми побачили появу чоловіків в зеленій уніформі в Криму - "маленьких зелених чоловічків", як ми казали в той час, - російських воєнних спеціальних сил, розвідку, які здійснювали операцію з відокремлення Криму від решти України, щоб захопити його, і це дуже швидко, впродовж декількох тижнів, призвело до російської анексії кримської території", - заявив Волкер.

"Ми, - я говорю від імені Сполучених Штатів, Європи, трансатлантичної спільноти, - ми повільно відреагували. Ми не могли повірити в те, що бачили. Ми не відреагували достатньо швидко, але ми точно знаємо, що сталося. І потім, насправді, Росія значною мірою визнала це, тому що вона нагороджувала медалями тих, хто брав участь в операції з визначеною датою 20 лютого 2014 року як ознаменування цієї операції", - наголосив спецпредставник США.

Дипломат нагадав, що через декілька тижнів після вторгнення в Крим Росія проводила аналогічну операцію на сході України, але ця операція не пройшла так просто, як в Криму, тому що Україна чинила спротив.

У цьому зв'язку він сказав, що "Сполучені Штати діяли більш оперативно як і Європа після цього другого вторгнення".

"В обох випадках ми запровадили санкції для відповіді на російську агресію. В обох випадках ми виступили з дуже чіткими заявами, що ми не погоджуємося з російською агресією проти України. Ми зберігаємо нашу повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України", - заявив Волкер.

Також він нагадав, що Захід надає значну підтримку Україні, і зокрема, США надали Україні понад 2,9 мільярдів доларів на різну допомогу, а з часом були посилені санкції і була скасована заборона на продаж летальної зброї Україні. "Україна має можливість отримувати зброю, яку потребує для свого захисту", - заявив Волкер.

Також спецпредставник США додав, що Сполучені Штати як і раніше зацікавлені у веденні переговорів з Росією щодо відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.