Майк Помпео / REUTERS

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео закликає Російську Федерацію повернути контроль над Кримом Україні, оскільки це українська територія.

Про це йдеться у його заяві на сайті Держдепартаменту США.

Читайте такожВолкер: ми з нетерпінням очікуємо на день, коли Крим знову стане частиною України

Відео дня

"П'ять років тому окупація Росією українського Кримського півострова розпалила загострення російської агресії. Росія спробувала внести зміни у міжнародний порядок, підірвати основоположні людські свободи та послабити нашу спільну безпеку. Світ не забув цинічну брехню, яку Росія використала для виправдання своєї агресії та замаскування її спроби анексії української території. Держави, що поважають себе, не повинні миритися із застосування Росією сили проти мирного сусіда. Сполучені Штати повторюють свою непохитну позицію: Крим - це Україна і півострів має бути повернутий під контроль України", - наголосив Помпео.

Також держсекретар заявив, що США серйозно стурбовані посиленням репресій з боку окупаційного режиму Росії в Криму.

"Впродовж п'яти років російська окупаційна влада вдавалась до широкого діапазону зловживань в рамках кампанії з ліквідації усього спротиву її контролю над Кримом. В ході цієї кампанії, Росія довільно затримувала і необґрунтовано засуджувала осіб за мирну опозицію до її окупації, і у деяких випадках насильно переводила цих осіб з окупованого Криму в Росію", - заявив Помпео.

У цьому зв'язку Сполучені Штати закликають Росію звільнити усіх українців, в тому числі членів кримськотатарської спільноти, яких вона ув'язнила, щоб помститися за мирну незгоду з окупацією.

Зокрема, США закликали звільнити Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Руслана Зейтуллаєва і загалом близько 70 політв'язнів.

"Ми закликаємо Росію негайно припинити усі її порушення і припинити її окупацію Криму і, в той же час, виконати зобов'язання відповідно до міжнародного права, включаючи правові норми, що регулюють режим окупації", - наголосив Помпео.

Він нагадав, що у Кримській декларації від 25 липня 2018 року Сполучені Штати підтвердили свою відмову визнавати зазіхання Кремля щодо суверенітету над Кримом.

"Сполучені Штати також засуджують незаконні дії Росії в Криму та її безперервну агресію проти України. Сполучені Штати зберігатимуть відповідні санкції проти Росії, поки російський уряд не поверне контроль над Кримом Україні і повністю не виконає мінські угоди. Сполучені Штати знову повторюють свою непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, в тому числі у її територіальних водах", - наголосив Помпео.