Заступник глави Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури, голова відділу процесуального керівництва в кримінальних проваджень Костянтин Кулик заявляє, що його викликали на допит в Генпрокуратуру.

Про це він розповів особисто ТСН. Зібрані матеріали розслідування про розкрадання державних коштів, за словами прокурора, вивезли з його кабінету у невідомому напрямку. А в нього вдома готують обшуки.

Читайте такожСправа Курченка: у чому ГПУ підозрює Гонтареву

У Генеральній прокуратурі України заявляють, що не викликали на допит прокурора Костянтина Кулика, який напередодні виніс підозри людям з оточення чинного президента. Про це повідомила прес-секретар генпрокурора України Юрія Луценка Лариса Сарган.

"Офіційно повідомляю: ГПУ не реєструвала кримінальне провадження проти прокурора Костянтина Кулика. Наголошую: прокурор Кулик не викликався на допит, не заплановано обшуків у нього вдома і відповідно - не може йти мова про його арешт", - написала прес-секретар генпрокурора України у Twitter. 

Як повідомляв УНІАН, 28 березня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Департамент міжнародно-правової співпраці ГПУ завершив розслідування щодо українського бізнесмена Сергія Курченка.

За його словами, Курченко підозрюється в участі в злочинній організації екс-президента Віктора Януковича і здійсненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна.

Луценко зазначив, що під час розслідування злочинів повідомлено про підозри 98 особам, зокрема й високопоставленим чиновникам, з них 12 - вищі посадові особи центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку України, шість керівників обласних державних адміністрацій, 14 осіб керівного складу державних підприємств.

Того ж дня Кулик заявив про те, що фігурантами справи Курченка, яким ГПУ оголосила про підозру, є екс-глава Адміністрації президента України Борис Ложкін, екс-голова НБУ Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Микола Злочевський, чинний заступник голови АПУ Олексій Філатов й інші топ-чиновники.

Відповідну заяву Кулика було передано журналістам. Її оприлюднила в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" 28 березня ведуча Наталія Мосейчук.

"У зв'язку із суперечливою інформацією, яку поширюють мої колеги з ГПУ, вважаю за важливе зробити таку заяву: я є прокурором у справі Курченка. Ця справа розслідувалася 5 років, і обсяг доказів злочинної діяльності угруповання становить понад 3 тисяч томів. Рік тому суд дав дозвіл на спецрозслідування щодо Курченка, і останнім часом група прокурорів займалася документальним оформленням матеріалів справи і написанням підозр причетним особам в остаточному вигляді", - йдеться в заяві Кулика, оприлюдненій Мосейчук.

За даними Кулика, підозра особисто Курченку складається із 1360 сторінок і включає в себе епізоди за змовою різних осіб при скоєнні різних злочинів.

"Для того, щоб направити справу Курченка в суд, необхідно ухвалити процесуальні рішення і щодо його поплічників. Щонайменше, у чотирьох різних епізодах поплічниками Сергія Курченка виявились: Ложкін, Шверк, Філатов, Гонтарева, Стеценко, Злочевський й інші особи. З них до сьогодні неохопленими офіційними підозрами залишалися громадяни Ложкін, Філатов, Шверк, Гонтарева, Стеценко і Злочевський. Стверджую, що без пред'явлення їм офіційних підозр неможливо було завершити кримінальну справу щодо Сергія Курченка. 96 підозр із 98, що фігурують у цьому масштабному розслідуванні, підписував особисто я. Ці документи як вручалися особисто, так і надсилалися підозрюваним поштою", - йдеться в заяві Кулика.

Читайте такожПідозри оточенню Порошенка у відмиванні грошей Курченка: фото документів

За його словами, цих фігурантів не викликали до Генпрокуратури, бо вони нібито входять до так званої "касти недоторканних". "Чому не викликали цих фігурантів у ГПУ для вручення підозри повістками, а пішли шляхом надсилання документів поштою? Відповідь очевидна для громадян України. На жаль, у нашій країні є "каста недоторканних". Також очевидно, що б сталося в разі спроби офіційно встановити адреси їх фактичного проживання для вручення підозр нарочним. Кримінальний процесуальний кодекс дозволяє при обставинах, коли місце проживання особи не відоме, направляти процесуальні документи за місцем їх реєстрації. Я скористався цим положенням КПК", - наголошується у зверненні прокурора Кулика.

Заступник голови департаменту ГПУ наголосив, що епізоди щодо згаданих осіб фактично розслідувані, і "слідство у них може бути в нормальному режимі завершено упродовж двох місяців".