Колаж УНІАН

В УНІАН сьогодні о 13:00 відбудеться прес-конференція на тему: "Нові подробиці: заява прокурора, який розслідує гучну справу про відмивання грошей «сім'ї Януковича» соратниками президента України". 

Заступник глави департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури України Костянтин Кулик вперше публічно оприлюднить повну інформацію щодо ходу розслідування справи Сергія Курченка і розповість нові подробиці. Подія транслюватиметься на наживо на сайті УНІАН.

Читайте такожКулик заявляє про тиск Банкової на прокуратуру з метою загальмувати справи, де фігурують представники оточення чинного президента

Відео дня

Також будуть  оголошені прізвища підозрюваних і надана інформація про відмивання сотень мільйонів доларів при купівлі-продажу активів медіа-групи UMH, при купівлі групи компаній Херсонська нафтоперевалка за участю компанії Burisma Holdings Limited  і махінації на мільярди гривень по інших справах.

Нагадаємо, за кілька днів до першого туру президентських виборів у ЗМІ з'явилася інформація, що Генеральна прокуратура України завершила розслідування проти "младоолігарха" часів Януковича Сергія Курченко. В справі про відмивання мільярдів «сім'ї» екс-президента пред'явлені підозри величезній кількості соратників Петра Порошенка, серед яких - екс-глава Адміністрації президента і колишній власник медіа-групи UMH (Українського медіа холдингу) Борис Ложкін, заступник глави АП Олексій Філатов, екс-глава Нацбанку Валерія Гонтарєва, народний депутат і колишній віце-президент UMH Григорій Шверк, співвласники інвесткомпанії ICU Костянтин Стеценко та Макар Пасенюк (ICU - інвестиційна компанія управляє активами Порошенко).

Читайте такожПрокурор Кулик заявляє про зникнення частини матеріалів скандальної справи Курченка

Їх підозрюють в організації схеми з відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом (ст.209 Кримінального кодексу України) і сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності (ст.256 ККУ).

Наприклад, як випливає з наявної в медіа інформації, в процесі розслідування справи Курченка стало відомо, що Курченко в грудні 2012 отримав згоду бенефіціарів UMH - Бориса Ложкіна, Петра Порошенка і Григорія Шверка - на організацію схеми по відмиванню доходів, а оформленням документів зайнявся Олексій Філатов.

При цьому всі учасники переговорів нібито знали про незаконне походження коштів, але були "в долі", тому мали особисту зацікавленість. Крім іншого, як випливає з інформації, наданої джерелами в Генеральній прокуратурі, Ложкін вже на посаді глави АП нібито продовжував допомагати Курченку. Зокрема, йдеться про зняття арешту на корпоративні права UMH, який був накладений після втечі команди Януковича в Росію.

Читайте такожУдар по Порошенку: ГПУ оголосила підозру Ложкіну, Гонтаревій, Пасенюку та заступнику голови АП Філатову в махінаціях з Курченком на мільярди (фото документів, оновлюється)

Таким чином, державний «Укрексімбанк» не зміг провести відчуження активів UMH в рамках погашення кредиту, який був виданий компанії.

У той же час, Валерія Гонтарева, а також ще однин керівник інвесткомпанії ICU Костянтин Стеценко підозрюються в «сприянні злочинній організації і сприянні в незаконному заволодінні чужим майном» - грошовими коштами ПАТ «Аграрний фонд» на загальну суму 2,069 млрд. гривень шляхом укладення АТ «Брокбізнесбанк» "липових" договорів купівлі-продажу облігацій внутрішньої державної позики з «Аграрним фондом».