У російському відомстві запевняють, що права українських моряків "неухильно дотримуються" / фото Роман Цимбалюк, УНІАН

У міністерстві закордонних справ Росії заявляють, що Міжнародний трибунал ООН не має юрисдикції для розгляду справи щодо нападу РФ на українських моряків у Керченській протоці.

Про це йдеться в заяві на сайті МЗС РФ.

«У зв'язку з ініційованим Україною на підставі Конвенції 1982 року процесом щодо тимчасових заходів російська сторона виходить з того, що Міжнародний трибунал з морського права не володіє юрисдикцією для розгляду "керченського інциденту", зокрема, через зроблені і Російською Федерацією, і Україною застережень про незастосовність передбачених Конвенцією 1982 року процедур щодо окремих категорій суперечок. Не вбачаємо в заявлених Україною часових заходах елемента термінової необхідності, що є обов'язковою умовою їхнього припису», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожКлімкін про позов проти РФ до "морського" трибуналу ООН: чекаємо на рішення вже за місяць

У російському відомстві запевняють, що права українських моряків «неухильно дотримуються, вони користуються послугами юристів і отримують медичну допомогу».

«Міжнародний судовий розгляд не повинен перешкоджати кримінальному розслідуванню, яке проводиться Російською Федерацією, а його результати не повинні визначатися рішенням міжнародного судового органу», - відзначили в МЗС РФ.

Також Росія закликала Україну замість судового розгляду приступити до консультацій між сторонами.

Як повідомляв УНІАН, Україна ініціювала новий позов до Росії та звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками в листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден. У позові зазначається, що захоплення і утримання судів та членів їх екіпажів грубо порушує Конвенцію ООН з морського права. Українські моряки і судна повинні негайно повернутися в Україну.

17 квітня в Лефортовському райсуді Москви будуть розглядати клопотання російського слідства про продовження незаконного арешту військовополонених українських моряків.