Володимир Зеленський \ REUTERS

Перед новообраним президентом Володимиром Зеленським встане безліч викликів і завдань, у вирішенні яких йому будуть заважати найактивнішим чином.

Читайте такожПолітолог пояснив небезпеку союзу між Зеленським і Тимошенко

Таку думку в ексклюзивному коментарі висловив Главреду Андрій Золотарьов - політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор",

Відео дня

"Тепер для Володимира Зеленського настає куди більш складна пора. Чи зуміє він відповідати тим очікуванням і викликам, які стоять перед ним? Тим більше, що Петро Порошенко, судячи з його виступу, і далі буде спекулювати на страхах та погрозах. У всякому разі "команда нашої ненависті" аж ніяк не складає зброю, виходячи вже на грань сепаратизму. Досить послухати виступ Петра Порошенка, щоб в цьому переконатися", − вважає він.

На думку Золотарьова, Петро Порошенко напевно зробить все можливе, щоб взяти реванш за поразку на президентських виборах – на осінніх виборах у Верховну Раду.

"Тому я думаю, що Порошенко буде намагатися взяти реванш на виборах восени. Хоча у мене є певний скепсис, бо такі результати можуть призвести до того, що до осені порошенківськая клієнтела розбіжиться, бо жодної партії БПП, насправді, не було. Це було об'єднання не стільки навколо Петра Олексійовича, скільки навколо крісла, яке він займав. А із зникненням крісла, я думаю, бажаючих залишатися в соратниках Порошенка помітно зменшиться", − прогнозує він.

Крім того, як вважає Золотарьов, Зеленському і тим перетворенням, які він захоче втілити в життя, буде активно пручатися спаяна і заскорузла українська політична система.

"Які виклики будуть стояти перед новим президентом, і як Зеленському виживати у ворожому середовищі? Система буде спокушать нового президента, який йшов як антисистемний (його велика підтримка, до речі, багато в чому цим пояснюється). Він опиняється перед вибором – або цю систему очолити, або почати ламати цю систему. Я розумію, наскільки це складно. Я розумію, що миттєвих результатів не буде. Також потрібно чекати перших ініціатив президента, в тому числі пакета законів про народовладдя: це і закон про імпічмент президента, і закон про обмеження депутатської недоторканності, закон про опозицію, закон про всеукраїнський та місцевий референдуми", − стверджує політолог.

Як вважає Золотарьов, Зеленському все одно потрібно буде перелопачувати фундаментальні основи політичного законодавства України – в тому числі і щодо імпічменту президента.

"Так, є ризик, що сам Зеленський може стати жертвою закону про імпічмент. Але, якщо вже ламати систему, то потрібно прийняти і те, що реформатори часом стають першими жертвами реформ. Але якщо на одній чаші вагів вигода, яку отримує суспільство, а з іншого – персональна політична доля, то я розумію, що порядна людина зробить вибір на користь першого", − підсумував він.