ГПУ обіцяє діяти у справі чітко за законом  / фото УНІАН

Прес-секретар Генерального прокурора України Лариса Сарган заявила, що стосовно справи про оголошення підозр оточенню Порошенка прокуратура діятиме виключно "в руслі українського законодавства".

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Сарган заявила, що на діяльність ГПУ не впливає політика, а повідомлення про підозри були направлені ще наприкінці березня, однак тоді там знайшли порушення.

Відео дня

"Нагадаю тим, хто втратив пам'ять. За два дні до першого туру президентських виборів, 28 березня, після кількох виїздів за кордон прокурор ГПУ Костянтин Кулик повідомив ЗМІ (зазвичай, інформацію він дає прес-службі ГПУ, бо не дуже любить журналістів) про оголошення підозри чотирьом особам з оточення Порошенка.Тоді ж я опублікувала повідомлення, що так зване повідомлення про підозру В.Гонтаревій, Б.Ложкіну, К.Стеценку, О.Філатову було здійснено з порушенням процесуального законодавства, яке вимагає:  а) наявності достатніх доказів, б) доручення старшого групи прокурорів, в) особистого вручення", – написала Сарган та наголосила, що жодна з цих вимог тоді не була виконана.

Прес-секретар також додала, що протягом кількох тижнів Генпрокурор провів заслуховування у справі за участі всієї слідчо-прокурорської групи та пообіцяла, що ГПУ "діятиме виключно в руслі українського законодавства". 

Читайте такожУ ГПУ передумали і знову підписали підозри оточенню Порошенка у "справі Курченка" (відео)

Як повідомляв УНІАН, 28 березня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Департамент міжнародно-правової співпраці ГПУ завершив розслідування стосовно бізнесмена Сергія Курченка.

За його словами, Курченко підозрюється в участі у злочинній організації екс-президента Віктора Януковича і здійсненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна.

Луценко зазначив, що в ході розслідування злочинів повідомлено про підозри 98 особам, в тому числі високопосадовцям, з них 12 - вищі посадові особи центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку України, 6 керівників обласних державних адміністрацій, 14 осіб керівного складу державних підприємств.

Того самого дня заступник голови Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури, голова відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Костянтин Кулик повідомив, що фігурантами справи Курченка, яким ГПУ оголосила про підозру, є екс-голова АПУ Борис Ложкін, екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Микола Злочевський, чинний заступник голови АПУ Філатов та інші топ-чиновники.

Відповідну заяву Кулика було передано журналістам. Його оприлюднила в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" 28 березня ведуча Наталія Мосейчук.

Пізніше в Генпрокуратурі повідомили, що підозри Ложкіну, Гонтаревій і Філатову були скасовані.

22 квітня на сайті ГПУ були опубліковані повістки екс-голові Адміністрації президента Борису Ложкіну, чинному заступнику глави АП Олексію Філатову, екс-голові Національного банку Валерії Гонтаревій про виклик для вручення підозр підозр і допиту у так званій «справі Курченка».

Усіх зазначених осіб викликають до слідчого на 23 та 25 квітня на різний час як підозрюваних у кримінальному провадженні №12013220540000400 від 31 січня 2013 року.

Як відомо, в рамках цього кримінального провадження ГПУ розслідує створення екс-президентом Віктором Януковичем злочинної організації та вчинення злочинів у паливно-енергетичному та банківському секторах, сфері оподаткування та інших.

Один з епізодів провадження — розкрадання під час закупівлі так званих «вишок Бойка» — самопідіймальних бурових установок, придбаних за більш ніж 400 мільйонів доларів. Інший — корупційні схеми олігарха-втікача Сергія Курченка.