В'ятрович виступив за ухвалення парламентом закону про мову / фото УНІАН

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович закликав Верховну Раду проголосувати за закон про функціонування української мови як державної.

Читайте такожБіля Ради проходить мітинг на підтримку "мовного" закону (онлайн-трансляція)

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час виступу на мітингу під Верховною Радою, де зібралися люди з вимогою ухвалення мовного закону.

Відео дня

"Ми будемо боротися за мову, культуру, історію. Ми будемо відстоювати її в парламенті, в уряді, на вулицях. Ми будемо боротися за неї на телебаченні, в інтернеті, у книжках. Ми ніколи не здамося і ми переможемо", - наголосив В'ятрович.

"Чому мова на часі, стало зрозуміло особливо чітко після вчорашнього дня. Я нагадаю, що Путін оголосив про паспортизацію населення окупованих районів Донецької і Луганської областей. Я нагадаю, що приводом для цієї паспортизації стало "наличие там русскоязычного населения". Саме так пояснили, чому людям будуть надавати паспорти", - заявив В'ятрович.

"Цей крок дуже чітко показує одну ключову тезу: мова - це зброя. Російська мова - це зброя, яка зараз використовується проти України. Ми вимагаємо від народних депутатів захистити Україну українською мовою, яка є для нас зброєю захисту", - наголосив В'ятрович.

Верховна Рада України 25 квітня 2019 року почала розгляд останньої частини поправок до закону про функціонування української мови як державної, ухвалення якого заплановане на сьогодні.

Дивіться онлайн-трансляцію із зали Ради від Espreso.TV на УНІАН.