Путін спростив отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу / фото УНІАН

Головуюча у 2019 році в ОБСЄ Словаччина заявляє, що видача російських паспортів громадянам України на тимчасово окупованих територіях Донбасу може підірвати зусилля із врегулювання ситуації на сході України.

Читайте такожThe Guardian: Путін вже почав випробовувати нового президента України

Як йдеться у заяві на сайті ОБСЄ, новина про підписаний російським президентом указ щодо спрощення процедури надання російського громадянства українцям на окупованому Донбасі була сприйнята з глибокою стурбованістю.

Відео дня

"Словацьке головування переконане, що односторонні заходи можуть підірвати зусилля з мирного врегулювання кризи в Україні та довкола неї, і закликає до дотримання принципів і зобов'язань ОБСЄ усіма країнами-учасницями", - сказано у заяві.

У зв'язку з цим Словаччина пропонує "усім сторонам утримуватися від односторонніх кроків та спільно продовжувати пошуки шляхів виконання Мінських угод у повному обсязі".

"Крім того, головуюча Словаччина знову закликає встановити стійкий, повний та постійний режим припинення вогню й висловлює рішучу підтримку роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, яка відіграє невід'ємну роль у зменшенні напруги на місцях та у питанні зміцнення миру, стабільності й безпеки", - йдеться у заяві.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. У Кремлі пояснили, що таке рішення ухвалено президентом РФ «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина», на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права».